Bama.hu videó

2023.05.12. 17:08

A Mecsek jelentette kihívások már széthúzták a mezőnyt (galéria, videó)

Rengetegen voltak kíváncsiak arra Baranya útjai mellett, hogy miként veszik az akadályokat a Tour de Hongrie-val a megyébe látogató kerékpározó csillagok. Nem kellett persze a szurkolókban sem csalódni, hiszen támogatásukról is biztosították a kemény terepen tekerőket. Ez segíthetett a győztes Marc Hirschinek és Dina Mártonnak is az utolsó métereken.

K. B.

Fotó: Löffler Péter

Nem kegyelmezett a Baranyába érkező Tour de Hongrie mezőnyének a mecseki út. A kemény emelkedőkkel, kaptatókkal megtűzdelt útvonalon mindent ki kellett adniuk magukból a versenyzőknek ahhoz, hogy az élen végezzenek, ez pedig a svájci Marc Hirschinek sikerült. Persze magyar szempontból a legfontosabb hír az volt, hogy Dina Márton is az első tízben futott be, a 9. lett.

A legjobb azonban – amellett, hogy a baranyai táj csodálatos hátteret adott a versenynek – az volt, hogy mennyi helyi biztatta a kerékpárosokat az út mentéről, hogy még egy kis energiát ki tudjanak csikarni magukból. Folyamatosan tömve volt a városon belül a pálya mentén a járda, de az országút mellett is sok helyen feltűntek kisebb csoportok, hogy szurkoljanak. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy az elégedetlenkedők is fel-feltűntek a pálya mellett, akiket komolyan bosszantott, hogy nem tudják elérni a céljukat úgy, ahogy akarják. Volt, aki a Pride-hoz hasonlította ezt a felhajtást.

Azok sem csalódhattak persze, akik inkább a tévé képernyőjén, vagy egy óriás kivetítőn követték az eseményeket, hiszen a főszereplők is biztosították, hogy mozgalmas legyen ez a szakasz. Volt szökés, volt nagy felzárkózás, mondhatni minden, amiért a sportág szurkolói vágyakoztak.

Érdemes megemlíteni a betétfutamot is, amit a PSN Zrt. szervezett az útvonalra, hiszen csaknem százan tesztelték le a főszereplők előtt, milyen is ezen a terepen kerékpározni. Pontosan kilencvenhatan tekerték le az I. Zsolnay-kupa 256 méter szintemelkedésű, 3,4 kilométeres távját. Leggyorsabban a 11-es rajtszámot viselő Blazsó Mártonnak sikerült.

Az első tíz befutó: 1. Marc Hirchi (svájci), 2. Ben Tulett (brit), 3. David Max Poole (brit), 4. Sylvian Moniquet (belga), 5. Oscar Onley (brit), 6. Egan Arley Bernal Gomez (kolumbiai), 7. Matteo Badilatti (svájci), 8. Yannis Voisard (svájc), 9. Dina Márton (magyar), 10. Jakob Fuglsang (dán).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában