Labdarúgás

2023.09.12. 20:30

Évtizedek után ismét kitörhet a futball-láz a baranyai faluban

Focifesztivált és falunapot rendeznek szeptember 16-án Felsőszentmártonban, ahol pályára lépnek a korábbi Szabad Föld Kupa-győztes labdarúgócsapatok, de a Hátsó füves futballmentő túrának köszönhetően bemutatkozik a hercegszántói Albert Flórián-kiállítás is.

Móga Richárd

Fotó: Laufer László

Az országban a hagyományos falusi futballélet visszaszorulása következtében 2000 óta negyedével csökkent a felnőtt férfi csapatok száma, ráadásul az utóbbi időben kiugróan sok egyesület megszűnt. Ennek apropóján a Hátsó füves-kiállításra építve egy mozgalom indult a környékbeli szunnyadó futballközösségek megtartására, a sportágban rejlő identitáserősítő, kohéziós értékek megőrzésére.

Biztos jónéhányan emlékeznek a Felsőszentmárton labdarúgócsapatára, akik 1996-ban még Szabad Föld Kupát nyertek, sőt, még az NB ­III.-ban is szerepelt a klub. A kupa fináléjában, amit a Bozsik stadionban rendeztek meg, a Veszprém vármegyei Kamond ellen küzdött meg a baranyai brigád. Kupagyőzelmük egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben: a tizennegyedik percben Csalos ügyesen játszotta át a védőket, majd öt méterről a kapu bal sarkába gurított. A negyvennyolcadik percben Szigecsán a Takácstól kapott labdát tizenhat méterről vágta a hálóba. A szépítésre a kilencvenedik percig kellett várni, ekkor Tóth büntetőből talált a bal sarokba (2–1). 

A Felsőszentmárton döntős kerete: Szlovák – Óvári, Nagy Gy. Király, Ott, Bolhói, Horváth, Szigecsán, Takács, Reith, Csalos. Cserék: Sevinger, Pincehelyi R., Pincehelyi Zs., Lőrincz S., Laics Ljubomir. Vezetőedző: Amigya Pál.

Ráadásul a második félidőben a felsőszentmártoni szurkolókhoz csatlakozott Csank János szövetségi kapitány, aki mindenről kikérdezte a falusiakat, ami a sporttal volt kapcsolatban. A meccs végén csoportkép is készült a kapitánnyal, miközben a boldog drukkerek pezsgővel koccintottak, Csank azonban csak kólával teli pohárral köszöntötte őket.

A Felsőszentmárton abban az évben tehát megnyerte a bajnokságot, a Szabad Föld Kupát, valamint a Dunántúli Napló Kupát is.

– Nagyon különleges brigád volt – nyilatkozta lapunknak Amigya Pál, aki négy éven át volt a felsőszentmártoni együttes vezetőedzője. – Egységes csapatról volt szó, de szakmai szemmel nézve nem az volt a legjobb alakulatunk. Voltak fiataok és idősek a keretben, akik jól kiegészítették egymást. A Szabad Föld Kupa döntője örök emlék marad. Vagány játékosaink voltak, de emlékszem, mikor beléptem az öltözőbe félénk, izguló fiúkkal találkoztam, ahol muszáj volt valahogy oldani a feszültséget. Persze ez érthető volt, óriási dolog volt ez akkoriban egy ilyen kis létszámú falusi csapat számára. Kovácsevics Csaba érdeme ez a siker leginkább, – jelenleg a Szentlőrinc labdarúgócsapatának tulajdonosa – aki egy zseni, egy futballőrült, már gyerekkorában is az volt. Egy varázsló, aki képes volt csodát tenni.

Szeptember 16-án, szombaton főzőversennyel veszi kezdetét az ünnepség 9 órától, majd 10-től már a gyerekprogramoké a főszerep. Az ebédszünet után 15 órakor kezdődik a Felsőszentmárton–Hercegszántó Szabad Föld Kupa-Győztesek mérkőzése, utána pedig futballtörténeti kiállítás és pódiumbeszélgetés kerül terítékre. Az esti órákban kultúrműsortól lesz hangos a helyi sportcsarnok, 8 órától pedig zenés est veszi kezdetét a Podravka zenekarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában