Úszás

2024.04.10. 13:00

Országos bajnok lett a pécsi langaléta, Jászó Ádám

Hosszú Katinka és Milák Kristóf elvitte a showt a 126. Úszó Országos Bajnokság első versenynapján, de baranyai kötődésű úszók is felállhattak a dobogó legfelső fokára a Duna Arénában. A PSN Zrt. langalétája, Jászó Ádám pályafutása első nagypályás felnőttbajnoki elsőségét szerezte meg, Jakabos Zsuzsanna pedig huszonegy évvel felnőttbajnoki debütálása után újfent országos magyar bajnok lett.

Móga Richárd

Forrás: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott

Fotó: Aniko Kovacs

Javában zajlik a 126. Úszó Országos Bajnokság a Szerencsejáték Zrt. Támogatásával, ráadásul már az első versenynap előtt tarolt a rendezvény, már ami a papíron megdönthető rekordokat illeti: soha nem volt ennyi induló – több mint 500 úszó nevezett – , és soha nem érkezett ennyi külföldi versenyző: 20 országból hetvenen méretik meg magukat a Duna Arénában, sőt, tovább emelve a színvonalat még néhány olasz klasszis is leteszi a névjegyét.

Nagy népszerűségnek örvend a CXXVI. Úszó Országos Bajnokság.
Nagy népszerűségnek örvend a CXXVI. Úszó Országos Bajnokság.
Fotó: Aniko Kovacs / Forrás: Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott

Az úszás szerelmesei természetesen Milák Kristóf visszatérésére voltak leginkább kíváncsiak, aki két hét híján egy éve, április 22-én versenyzett utoljára. Na meg persze Hosszú Katinka szereplését is komoly várakozás övezte, aki mindenképp szeretne ott lenni Párizsban. Fontos megjegyezni, hogy gyermekáldás után ebben a sportágban nagyon kevesen térnek vissza – és azok is leginkább sprinttávokon –, tehát nem véletlen szorítanak rengetegen a háromszoros olimpiai bajnoknőnek. Ha sikerrel jár, akkor csúcsnak számító hatodik alkalommal úszhatna az ötkarikás játékokon.

Lehetett is ünnepelni, hiszen ötven hét után bajnoki címmel indította újra versenyzői karrierjét Milák, 100 gyorson nyert, Hosszú Katinka pedig bronzéremmel tért vissza 200 vegyesen. 

Mindeközben szépen csendben a pécsi óriás, Jászó Ádám is keményen dolgozott, munkájának pedig meglett az eredménye. A PSN Zrt. kiválósága nagyot meccselt a sérülése után visszatérő Kovács Benedekkel, s sikerült legyőznie a címvédőt, így pályafutása első nagypályás felnőttbajnoki elsőségét szerezte. Továbbá nem mehetünk el szó nélkül a másik baranyai kötődésű úszó, Jakabos Zsuzsanna mellett sem, aki Vladimir Krstuloviccal, Szabó Szebasztiánnal és Pózvai Kiarával kiegészülve lett újfent magyar bajnok, 21 évvel felnőttbajnoki debütálása, és 19 esztendővel azután, hogy első ízben lett aranyérmes.

A péntekig tartó országos bajnokságon az előfutamok minden nap 9-kor kezdődnek – amelyet a MÚSZ youtube-csatornáján közvetítenek –, míg a döntők 17 órakor startolnak, ezek élőben a Duna World-ön követhetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában