Kék hírek, bulvár

2008.10.14. 11:23

A baranyai rendőrség is készül az EKF-re

Paul Marley, Európa idei egyik kulturális fővárosa, Liverpool rendőrségének munkatársa tartott előadást a baranyai rendőröknek Pécsett. Elmondta, még a programok kezdete előtt tervezői csoportot állítottak fel.

M. B.

Tapasztalataikról szólva elmondta, még a programok kezdete előtt tervezői csoportot állítottak fel. Az volt a feladatuk, hogy az események helyszíneinek, a közönség várható létszámának ismeretében meghatározzák, mikor melyik városrészt kell lezárni, hogyan lehet a megnövekedett gyalogosforgalmat lebonyolítani, vagy a területeket kiüríteni.

– Mint kiderült, ez nagyon fontos volt – mondta Paul Marley. – Volt például egy esemény, a korabeli vitorlások versenye, amely alaposan próbára tette a rendőrséget, ugyanis egymillió vendég érkezett a látványosságra. Nézőkből amúgy sem volt hiány, a megnyitó ünnepségre is ötvenezren voltak kíváncsiak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Paul Marley elmondta, fontos volt időben ráhangolódni a feladatokra
[/caption]Paul Marley elmondta azt is, a Liverpoolba érkezőket köztéri táblákon kérték fel, vigyázzanak az értékeikre: ne hagyják őrizetlenül csomagjaikat, és a zsebtolvajok jelenlétére is felhívták a figyelmet. Ugyanakkor arra is kitértek a táblákon, súlyos büntetés vár azokra, akik az utcákat, tereket használják illemhelynek. Mindezek szerinte együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy Liverpoolban nem romlott a közbiztonság.  

Nyelveket tanulnak

A pécsi önkormányzat támogatásával a napokban közel száz rendőr kezdett angol vagy német nyelvtanfolyamot – jelentette be tegnap Dakos József, a megye rendőrfőkapitánya. A cél egyértelmű: 2010-re a rendőröknek beszélniük kell valamilyen világnyelvet, hogy megértessék magukat a hozzájuk forduló turistákkal.

A főkapitány elmondta azt is, a rendőrség mobil erejét most a száz tagból álló bevetési szolgálat jelenti, de az állomány szükség esetén átcsoportosításokkal megerősíthető. „Aki itt bűnt akar elkövetni, az 2010-ben is nagy kockázatot vállal” – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!