Közélet

2008.02.04. 10:07

Várni kell a várólistákra is

Nehezen mozdulnak a kórházi várólisták. Az orvosok szerint bizonyos szakmák esetében értelmetlen intézkedésről van szó. Másrészt néhány kivételtől eltekintve egy hónapon belül kórházba kerülhet a beteg.

Kozma Ferenc

Február elsejétől minden hazai kórház és klinika számára kötelező lett volna az ortopédiai, kardiológiai, szemészeti, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és nőgyógyászati szakmák várólistáit elkészíteni. A miniszter egy hetet adott arra, hogy a listák az internetes honlapokon megjelenjenek, ám a rendeletnek Baranyában sincs semmi foganatja.

Előjegyzés ugyan mindenütt van, ez azonban köszönőviszonyban sincs a törvényben meghatározott betegsorrendet megállapító listákkal. A válasz: februárban–márciusban még behunyják a szemüket a szaktárca illetékesei, ám áprilistól már büntetnek.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A komolyabb sebészeti beavatkozások tekintetében körülbelül 4-5 hónap a várakozási idő Pécsen (képünk illusztráció)
[/caption]De mi a zavar oka? Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint lehetetlen volt a feladatot teljesíteni, mivel ennyi idő alatt képtelenség összegyűjteni, rendszerezni a kórházaknak a területhez tartozó betegeket, létrehozni az ehhez szükséges internetes felületet. Dr. Pytel József, a PTE Fül-Orr-Gégeklinika vezetője szerint a várakozási időket nemcsak az intézeti kapacitások, hanem a beteggel való egyezkedések is befolyásolják, azaz ki-mikor ér rá befeküdni egy műtétre, hogy tudja az életébe beilleszteni az amúgy nem sürgős beavatkozást. Így aztán lehet, hogy valaki csak szeptemberre van előjegyezve, ám ez nem jelenti azt, hogy akár egy hónapon belül ne tudnának mást ugyanarra a műtétre fogadni.

Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központjának főigazgatója szerint a listák a honlapon fokozatosan megjelennek, a témát Endrei Dóra, a Klinikai Központ megbízott orvosigazgatója gondozza. Utóbbi jelezte, hogy jelen pillanatban a betegeknek a leghosszabb intézményi várólistával az ortopédiai ellátásban kell számolniuk: itt a térd- és csípőprotézis, valamint a gerincsebészeti beavatkozások tekintetében körülbelül 4-5 hónap a várakozási idő.

Nincs többé azonnali ellátás az egészségügyben

Dr. Czirják László profeszszor, a PTE Immunológiai és Reumatológiai Klinikájának igazgatója szerint lassan rá kell döbbenniük az embereknek arra, hogy a sürgős eseteket kivéve „nincs már azonnali ellátás az egészségügyben”. Ám a szakemberek szerint a várólisták „trendje” még kialakulóban van.

Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója úgy véli, hogy legalább egy–másfél év kell ahhoz, hogy a „rend beálljon”, a betegek számára kiszámítható legyen az, hogy mennyi időt kell várniuk bizonyos ellátásokra. Azonban már ma is világosan látszik, hogy bizonyos költségigényes műtéti körben – gerincsebészet, érsebészet, orthopédia –, másrészt a szervátültetések területén kell majd a legnagyobb türelem.

A szakrendelések nem listakötelesek

Dr. Kovács Ágnes, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója szerint erősen lecsökkentek az intézményben a várakozási idők. Mivel nem kötelesek várólistát készíteni, csupán arról adhat számot, hogy a legtöbb rendelőbe a jelentkezés napján, legfeljebb néhány nap várakozás után beléphet a beteg.

Annak ellenére, hogy meglehetősen járványos időszakot élünk meg, s a hosszú évek gyakorlata szerint a január és február a legtöbb beteget hozó hónap. Tegyük hozzá: a szemészetnél csupán 2-3 hetet kell várni a betegeknek, illetve még mindig 2-3 hónap körüli a kardiológiai szakrendelések fogadókézsége. Utóbbi Kovács Ágnes reménye szerint áprilisra egy hónapon belülre kerülhet.

Kozma Ferenc Nincs többé azonnali ellátás az egészségügyben Dr. Czirják László profeszszor, a PTE Immunológiai és Reumatológiai Klinikájának igazgatója szerint lassan rá kell döbbenniük az embereknek arra, hogy a sürgős eseteket kivéve „nincs már azonnali ellátás az egészségügyben”. Ám a szakemberek szerint a várólisták „trendje” még kialakulóban van.

Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója úgy véli, hogy legalább egy–másfél év kell ahhoz, hogy a „rend beálljon”, a betegek számára kiszámítható legyen az, hogy mennyi időt kell várniuk bizonyos ellátásokra. Azonban már ma is világosan látszik, hogy bizonyos költségigényes műtéti körben – gerincsebészet, érsebészet, orthopédia –, másrészt a szervátültetések területén kell majd a legnagyobb türelem. A szakrendelések nem listakötelesek Dr. Kovács Ágnes, a pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója szerint erősen lecsökkentek az intézményben a várakozási idők. Mivel nem kötelesek várólistát készíteni, csupán arról adhat számot, hogy a legtöbb rendelőbe a jelentkezés napján, legfeljebb néhány nap várakozás után beléphet a beteg.

Annak ellenére, hogy meglehetősen járványos időszakot élünk meg, s a hosszú évek gyakorlata szerint a január és február a legtöbb beteget hozó hónap. Tegyük hozzá: a szemészetnél csupán 2-3 hetet kell várni a betegeknek, illetve még mindig 2-3 hónap körüli a kardiológiai szakrendelések fogadókézsége. Utóbbi Kovács Ágnes reménye szerint áprilisra egy hónapon belülre kerülhet. A komolyabb sebészeti beavatkozások tekintetében körülbelül 4-5 hónap a várakozási idő Pécsen (képünk illusztráció) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!