Közélet

2009.12.26. 01:34

Boccaccio, szénosztályozó, Zsolnay gyár - szavazzon az év bontására

Boccaccio? Szénosztályozó? Zsolnay-gyár? Egyetemi levelek? Az év legjei közül olvasóink ezúttal 2009 legfontosabb bontására szavazhatnak.

BAMA

Az év legjeit kiválasztani kötelező feladat a médiában. A bama.hu fordít a képleten, és nem megmondja a tutit, hanem napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2009-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint mi volt az év bontása? A cikk melletti középső hasábban szavazzon!

Elbontották a Boccaccio kiégett épületét (május 7.)

A májusi polgármester-választás hajrájában performanszos kampányrendezvény keretében maga - a polgármesteri címért induló - Szili Katalin adta meg a jelet a Boccaccio bontására. A lépést a Fidesz tisztességtelen kampányfogásnak értékelte. Az évek óta a város szégyenfoljtaként álló egykori diszkóépület 2008 márciusában teljesen kiégett.

Felrobbantották az egykori szénosztályozót (október 15.)

Megsemmisült a pécsi bányászat egyik hányatott sorsú emléke, a város határában álló szénosztályozó. Közel két mázsa robbanóanyagot és több mint félezer gyutacsot használtak: az épület azonnal megadta magát. Minderről olvasóink is meggyőződhetnek a helyszínen készített képeink és videónk alapján. A helyszínen egyébként korábban filmstúdió építését is tervezte egy Sas Tamás filmrendező által vezetett iroda.

Megritkították a Zsolnay-gyár épületeit (november-december)

A tizenegymilliárdos Zsolnay Kulturális Negyed építését tizenkét épület elbontása előzi meg. A dózerek a Zsolnay Vilmos utca mindkét oldalán dolgoznak, nem ritkán porfelhő borította a főút gyárépületek között haladó szakaszát.

Természetesen nem a műemléki épületek tűntek el a föld színéről, csupán egyetlen védett épület tetőzetét kellett elbontani a rossz állaga miatt, de azt is visszaépítik. Hogy a munka halad, arról november végén készült képgalériánk is tanúskodik.

Bontják az egyetemen a leveleket

Nem csak épületek bontásáról írtunk idén - hanem levelekéről is. Egy kormányrendelet alapján ugyanis a Pécsi Tudományegyetemen idén egy olyan rendszert kellett kialakítani, mellyel dokumentálni lehet az egyetem levélforgalmát - azaz a leveleket felbontva és beszkennelve kell rögzíteni. Az eljárás nem olcsó, de szerencsére nem minden levelet érint: a magánjellegű vagy „s. k.” felbontásra szóló leveleket csak a címzett önkéntes beleegyezésével bontja fel az egyetem, és a klinikák betegdokumentációjára sem vonatkozik a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!