Közélet

2009.12.28. 02:24

Vízmű-puccs, buszeladások, temetői balhék - szavazzon az év botrányára!

Vízmű-puccs, a pécsi buszpark eladása, durvulások a polgármester-választáskor, zűrös temetői ügyek - Ön szerint mi volt 2009 botránya?

BAMA

Az év legjeit kiválasztani kötelező feladat a médiában. A bama.hu fordít a képleten, és nem megmondja a tutit, hanem napról napra megkérdezi olvasóitól, szerintük mi volt 2009-ben a legfontosabb. Most azt kérdezzük: Ön szerint mi volt az év botránya? A cikk melletti középső hasábban szavazzon!

Kavarások a Zsolnay-gyár eladása körül

2009 első féléve aligha lesz piros betűkkel írva a pécsi Zsolnay-gyár történetében. Az egész ott kezdődött, hogy a Pécs Holding kisebbségi befektetőt kezdett el keresni, és akadt is két pályázó. Az egyik Matyi Dezső cége, a Pécsi Direkt Kft. volt, amely azonban március végén visszavonta ajánlatát. A másik ajánlattevő, a Teclima Kft. története kacifántosabb volt. Először felröppent a hír, hogy a Teclima egy Máltán bejegyzett offshore cég, később ezt cáfolta a társasági igazgatója. A kérdés végül lényegtelenné vált, amikor április elején a Teclima is visszalépett. A pályázat így végül eredménytelen lett.

Elmaradt a pécsi polgármester-választás nyilvános vitája

A május 10-i pécsi polgármester-választás legnagyobb botránya a választók szempontjából kétségtelenül az volt, hogy elmaradt a két polgármesterjelölt, Szili Katalin és Páva Zsolt vitája. A tévés szereplést a később fölényes győzelmet arató Páva mondta le az MSZP - szerinte - lejárató kampányára hivaktozva. A Fidesz jelöltjének veleményéhez hasonlóan egyébként a Helyi Választási Bizottság is megállapítota, hogy Szili Katalin és az MSZP egyik, Páva Zsolttal is foglalkozó szórólapja alkalmas a Fidesz-KDNP jelöltjének lejáratására, a választópolgárok megtévesztésére. Szili Katalin ugyan nem kapott lejárató szórólapot, de a MSZP egyik irodájának ablakát betondarabbal dobták be ismeretlenek. A választás kapcsán az MSZP is élt beadvánnyal - azt állítva, hogy a polgármester-választás napján fideszesek gépkocsival szállítottak az egyik szavazókörbe szavazókat -, ezt azonban elutsította a választási bizottság.

Eladta, majd visszabérelte buszait a Pécsi Közlekedési Zrt.

Júniusban azzal robbant a botránybomba, hogy a pécsi busztársaságnak nincs már busza, öt forintért adott ugyanis túl rajtuk. Hamar kiderült aztán, hogy ennél nagyobb számokról van szó - és a botrány sem lett kisebb. Ami a számokat illeti: 2,2 milliárd forintért adta el a Pécsi Közlekedési Zrt. (PK Zrt.) autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, ám ugyanakkor kétmilliárd forintért azonnal vissza is bérelte azokat a cégtől, tíz éves időtartamra. Ami pedig a botrányt illeti, nos, az a számoknál lényegesen terjedelmesebb. A hír hallatán Pécs főjegyzője jogtalannak ítélte az üzletet. Páva Zsolt polgármester a PK Zrt. vezetésének teljes cseréjére szólította fel Varga Pétert, a Pécs Holding vezetőjét - majd kezdeményezésére magát Vargát mentette fel a közgyűlés. A Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója, Keczer László később úgy nyilatkozott, nem eladásról, hanem kiszervezésről van szó, melynek egyetlen célja, hogy új buszokat tudjanak Pécsre hozni.

Zűrös ügyek feltámadása a pécsi temetőben

Idén sem kerülték el a zűrök a Pécsi Temetkezési Vállalaltot. Két éve hetven pontban találtak kifogást az akkori igazgató tevékenysége kapcsán, de a zűrös ügyek idén is feltámadtak. Az idei vizsgálatok többek között arra jutottak, hogy a vezetőség a cég dolgozóit feltehetően magáncélra is alkalmazta, a temető kizárólagosan egyetlen kőfaragó termékeit és szolgáltatásait értékesítette, és felmerült az is, hogy a vállalat vezetői céges autóval mentek nyaralni, valamint hogy négy középvezető 560 ezer forintnyi üdülési csekket kapott. Az ügyben az önkormányzat, és egy magánszemély is feljelentést tett. Szeptemberben menesztették Rankasz Ernő temetőigazgatót, majd felmentettek három középvezetőt is.

Elfoglalta a város a Pécsi Vízmű Zrt. központját

Filmbe illő jelenetekkel indult október 5-én az a folyamat, melynek végeredményeként a Tettye Forrásház Zrt. lett Pécs vízmű-szolgáltatója. Egy hétfői reggelen a város emberei konkrétan kizárták munkahelyükről a Pécsi Vízmű vezetőit. Az ügynek aztán számos albotránya lett - erről cikkgyűjteményünkben akad bőven olvasnivaló -, ám a szóban forgó székházfoglalás vitathatatlanul emblematikus jelentőségre tett szert, és váltott ki nemzetközi visszhangot is.

-------------------------------------------------------------------------------------

Korábbi szavazások:

- az év természeti csapása (december 23., szerda)

- az év kulturális eseménye (december 24., csütörtök)

- az év baranyai fesztiválja (december 25., péntek)

- az év bontása (december 26., szombat)

- az év építkezése (december 27., vasárnap)

-------------------------------------------------------------------------------------

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!