Közélet

2010.12.02. 08:45

Közgyűlés a Kodály Központban: térvédelem, szoborbontás, útfelújítás

Új helyszínen, a Kodály Központban ülésezett Pécs közgyűlése. A közterületek védelméről szóló rendeletről, a 7 milliárdos folyószámlahitelről és dr. Doktor Sándor szobrának elbontásáról is szavaztak. A helyszínről tudósítottunk.

Ny. Sz., bama.hu

15.18 - Felpörgették, befejezték

Az ülés gyorsan pörög, több kisebb-nagyobb jelentőségű napirendet is zsinórban elfogadtak a képviselők, vita nélkül. Némi tárgyalás, kisebb vita a város környezetvédelmi programjáról folyt csupán.

Végül az ülés kora délután véget is ért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Új helyszínen, a Kodály Központban ülésezett a közgyűlés (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

14.44 - Vita az Elszámolóház álláshelyei körül

Vita kerekedett az Elszámolóház álláshelyei kapcsán (ez a szervezet végezné több oktatási-kulturális intézmény gazdasági, beszerzési, munkaügyi feladatait). Meixner András (MSZP) és Gyimesi Gábor (Jobbik) is kritizálta az elképzelést. Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) az oktatási-kulturális bizottság elnöke szerint hagyni kell időt, hogy látható legyen, jól működik-e ez az új rendszer. Konzultálni kell az intézményvezetőkkel is e kérdésben.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP), a gazdasági bizottság elnöke példát is hozott arra, hogy nem hatékonyabb, ha az intézmények külön intézik gazdasági ügyeiket. Utalt rá, hogy az egyetem is központi munkaügyet visz.

Meixner András (MSZP) szerint előre le kellett volna modellezni a rendszert, s csak utána bevezetni. Számára az Elszámolóház nem elfogadhatatlan forma, de nem látni a hatékonyságát.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, rosszak a tapasztalatok, még az MSZP által bevezetett Iskolaszolgálattal kapcsolatban is.
A testület az előterjesztést elfogadta.

14.11 - Felmérések közbeszerzése: közétkeztetés, EKF lakossági fogadtatása

Több felmérés közbeszerzésének megindításáról is tárgyalt a testület. A városi közétkeztetés rendszerének állapotfelülvizsgálatáról és az EKF-évad lakossági fogadtatásáról is, közölte Csizi Péter alpolgármester.

Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint a közétkeztetési vizsgálatban vannak olyan témák, amit az önkormányzat vagy a hatóság maga is el tud végezni. Emiatt az erre szánt 2 millió forintot megfelezné, módosító javaslatot nyújt be.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint felesleges pénzszórásról van szó, ezt nem tudják támogatni. Döntését minden pontban részleten meg is indokolta.
Meixner András (MSZP) egyetlen ponttal ért egyet, kell a „visszacsatolás” az EKF-évadról.

Nyőgéri Lajos módosító javaslatát a többség nem támogatta, ellenben a teljes javaslatot igen.

13.45 - 7 milliárdos folyószámla-hitel

A valóban rövid ebédszünet (fél óra) után az őrzésvédelmi, portaszolgálati közbeszerzés ügyében tárgyalt a testület (ez a polgármesteri hivatal és az intézmények őrzését jelenti). Kővári János (ÖPE) felvetette, ez a terület éppen esélyt kínálhatna a megváltozott munkaképességű embereknek is. A közgyűlés az előterjesztést elfogadta.

A testület megvitatta a 7 milliárdos folyószámla-hitel szerződésének meghosszabbítását. Páva Zsolt polgármester közölte, februárban meglesz a költségvetés, s így a bank is láthatja a jövőbeni együttműködés formáit. A hitelszerződés meghosszabbítását a testület vita nélkül elfogadta.

13.13 - A Biokom kapja a városüzemeltetést, Kiss Tibor marad

A vagyonkezelés és a városüzemeltetés kettéválasztásáról tárgyal a testület. Csizi Péter alpolgármester elmondta, tisztázták a feladatokat, a vagyonkezelést a Pécs Holding, a városüzemeltetést a Biokom végzi majd a jövőben. A mostani előterjesztés a jogi és egyéb hátteret hangolja ehhez hozzá. Egyben meghosszabbítják Kiss Tibor megbízatását.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte: amíg 100 %-os önkormányzati tulajdonról van szó, addig támogatható az elképzelés. Kérdés viszont, hogy a kiszervezésekre milyen rálátása, ráhatása van az önkormányzatnak – például a parkolásnál.

Csizi Péter alpolgármester közölte, nem terveznek az önkormányzati cégbe magántőkét bevonni. A parkolási rendszer az új kormány rendelkezései szerint csak önkormányzati cégként üzemeltethető, nem lesz ez másként Pécsett sem, amint lejár a mostani szerződés.

Erb József (Fidesz-KDNP) nincs szándék a kiszervezésre, amilyen feladatot csak lehet, saját erővel akarnak elvégezni – példa erre a hóeltakarítás új rendszere.

Schmuck Roland (MSZP) többek között azt mondta, nem volt esélyük végigolvasni a reggel megkapott, mintegy 30 oldalas előterjesztést.

Nyőgéri Lajos (MSZP) jó együttműködést kívánt a Fidesznek és a Jobbiknak, reményei szerint négy év múlva ellenzékben is megtehetik ezt majd. Ezen kívül több gazdasági jellegű kérdést tett fel, illetve azt, ki üzemelteti a jövőben a temetőt.

Csizi Péter felvetette, nem hasonlítanak egymásra, hiszen Gyimesi Gábor (Jobbik) el tudta olvasni az előterjesztést, míg Schmuck Roland és Nyőgéri Lajos (MSZP) nem – de éppen az emberek különbözősége miatt szép a világ.
Több gazdasági jellegű felvetésre is válaszolt. A temető üzemeltetése is szerepel az anyagban, ezt is a Biokom végzi a jövőben.

Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint a választ Csizi Péter sem az anyagból olvasta, mert neki sem volt lehetősége elolvasni.

A változtatást a közgyűlés elfogadta, ezután ebédszünet következik.

12.44 - Raktárba viszik a Doktor-szobrot

A közgyűlés elé a dr. Doktor Sándor szobrának elbontásáról szóló előterjesztés kerül. Nagy Csaba alpolgármester előterjesztőként közölte, az alkotó örököse is hozzájárul az elbontáshoz. Megemlítette, hogy a Fidesz mellett a Jobbik is javasolta ezt az intézkedést. Közölte, a Hungária utca egyik házának falán van egy plasztika Doktor Sándorról, kezdeményezi a későbbiekben ennek eltávolítását is.

Erb József (Fidesz-KDNP) nemzetiségi tanácsnokként közölte: Doktor Sándor se magyar, se szerb érdekeket nem szolgált annak idején.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, köztudott, hogy a Jobbik régóta szorgalmazza a szobor eltávolítását, majd országos politikai párhuzamokat vont.

Meixner András (MSZP) szerint a szocialistáknak nincs gondjuk a bontással, inkább annak módjával, előkészítésével. Szerinte arra is figyelni kell, hogy ez a név – Doktor Sándor - 40 évig jelentett valamit a városban. Szerinte egy ember életútját nem lehet egyetlen mozzanatból megítélni. Jobb lett volna a szoborbontás kapcsán a széles városi rétegekhez eljuttatni a történeti hátteret. De abban egyetért, hogy ma Doktor Sándor nem az a példakép, akit az ifjúság elé lehet állítani. Ő tartózkodni fog egyébként a szavazáskor.

Nyőgéri Lajos (MSZP) a szobrot nem a kőbankba, hanem a várostörténeti múzeumba helyezné.

Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint a fő probléma, ha olyanról neveznek el várost, állítanak szobrot, aki erre méltatlan.

Nagy Csaba alpolgármester közölte, olyan előterjesztést tett, ami körbejárja a helyzetet, s megvilágítja a kérdést, egyeztetett levéltári munkatársakkal is – ezt Meixner András felvetésére válaszolta.

Nyőgéri Lajos módosító javaslatát a közgyűlés nagy többséggel nem fogadta el, azonban az eredeti előterjesztést a többség elfogadta.

A közterületek használatáról szóló rendelettel kezdenek a képviselők. Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta, az elmúlt év azt mutatta, az új terek, területek megóvása a programok kapcsán nem mindig sikerül, a rendezvények során kárt, szennyezést okoztak. Ezt akadályozná a rendelet. Emellett a mozgóárusítás és a taxidrosztok díjának emelése is szerepel benne.

A beszennyezett terekről nemrég olvasói levelet közöltünk számos fotóval. A galériát itt találja!

Kővári János (ÖPE) szerint fontos lenne a későbbiekben egyéb változásokat is eszközölni, például a pécsi kereskedők érdekében, emellett a zöldterületek használatát is pontosítani kellene, többek között a parkerdő területén. Kiemelt védelmet kellene adni az épített örökségnek is.

Nyőgéri Lajos (MSZP) szerint sok örömöt szolgáltattak az utcai rendezvények, de érdemes lenne megvizsgálni, hogy a kitelepülések úgymond kártékonyak lehettek a bérleti díjat fizető állandó kereskedőknek. Jó eszköz lenne a karácsonyi vásár a helybeli kereskedők áttételes támogatására is.

Meixner András (MSZP) szerint támogatható az előterjesztés, szerinte a kulturális koncepcióban is foglalkozni kellene a rendezvények szabályozásával. Feltette a kérdés, igaz-e, hogy 10 millióba kerül az idei karácsonyfaállítás? Páva Zsolt polgármester szerint valóban magas ez az összeg, meg fogja vizsgáltatni a kérdést.

Nagy Csaba alpolgármester a karácsonyi vásár kapcsán közölte, felkérik a rendezőket, ne zavarják a történelmi egyházi eseményeket, s pécsi termékek is kaphatóak legyenek. Erb József (Fidesz-KDNP) rámutatott, a Kossuth tér több pontja tiszta zsír lett egy kirakodós rendezvény után. Most lehetőséget ad a rendelet arra, hogy ilyen esetben el lehessen járni.

Gyimesi Gábor (Jobbik) közölte, jelenleg advent van, így a karácsonyi vásár nem a legszerencsésebb felvetés. Szerinte az átalakult terek vásárvárossá változtatják a történelmi belvárost – utalt a Széchenyi tér kitelepült vendéglőseire is. Ő a könnyűzenei koncerteket is kitiltaná a belvárosból – népzenei eseményekre viszont lehetőséget adna.

Kóbor József (LMP) felhívta a figyelmet arra, hogy magáncélú rendezvénnyel ne lehessen korlátozni a szabad mozgást – korábban volt példa utcalezárásra.

Nyőgéri Lajos (MSZP) közölte, a székesegyház környéki vásár az adventi, karácsonyi a másik. Szerinte visszakerülhetne a karácsonyi vásár a Széchenyi térre.

A testület 26 egyhangú szavazattal a rendeletmódosítást elfogadta.

11.55 - Gép híján kézzel szavaznak

Véget ért a zárt ülés, rövid szünet után kezdődik a nyílt ülés. Érdekesség, hogy a Kodály Központban nincs szavazógép, így a képviselők kézzel szavaznak, s nem géppel, hanem kézfeltartással kérnek szót is.

10.35 - Magánnyugdíjpénztár és iskolai erőszak

Nyőgéri Lajos (MSZP) napirend előtt szólt a kötelező magánnyugdíjpénztárak kapcsán, politikai jellegű felvetéssel, erre Nagy Csaba alpolgármester reagált. Ezután Hoppál Péter és Kővári János országgyűlési képviselők is bekapcsolódtak a vitába, amely alapvetően országos témáról szólt.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos reform fogadtatásáról készült elemzésünket itt olvashatja!

Hári József (Fidesz-KDNP) az iskolai erőszakról beszél napirend előtt, a közelmúltban történt pécsi tanár-diák affér kapcsán. Ez ismét több hozzászólást és politikai vitát generált a liberális oktatási rendszer felvetésével.
Most zárt ülés kezdődik.

09.48 - Ismerkedés a központtal, küldöttség Szlivenből

Az ülés előtt Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója mutatta be a Kodály Központot a képviselőknek. Az ülés csak ezután kezdődött el, nagyjából háromnegyed tízkor.

Az ülés megkezdése előtt Szliven városának küldöttségét fogadták, akik Ujvári Jenő korábbi alpolgármestert Szliven városának díszpolgári címével tüntették ki. Ujvári Jenő sokat tett a két város kapcsolatának erősítéséért, ezt ismerte el Pécs testvérvárosa a kitüntető címmel.

09.15 - Tudósítók az ablakban

Az új helyszínen új kihívásokkal jár a tudósítói munka is, a mobilhálózat ugyanis csak az ablakok közelében alkalmas az internet használatára. A helyszínen dolgozó tudósítók itt csoportosulnak.

09.12 - Napirend a térvédelemtől a szoborbontásig

A közgyűlésen a napirendek között szerepel többek között a közterületek védelméről szóló rendelet, amely nagyobb védelmet adna a rendezvények alatt a megújult tereknek. Tárgyalnak a 7 milliárdos folyószámlahitel meghosszabbításáról, dr. Doktor Sándor szobrának elbontásáról, a városüzemeltetés rendszerének átalakításáról, valamint több, a Sopianae-tervet érintő útfelújítás ütemezéséről.

09.00 - Közgyűlés a koncertközpontban

Különleges helyszínen tartja mai ülését a pécsi közgyűlés: a Kodály Központ egyik konferenciatermében tárgyalnak majd a képviselők, amely egyben balettelőadásokra is alkalmas.

Az ülésről folyamatosan tudósítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!