Közélet

2012.04.19. 15:53

Szia Gyurcsány! Pécsett próbált vegyülni a néppel a volt miniszterelnök - Fotókkal

Félnapos haknira érkezett Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt miniszterelnököt egy darabon mi is elkísértük.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A hivatalos program szerint az első állomás az uránvárosi Kuba presszó lett volna, ám a helyszínre érve kiderül, hogy ez bizony zárva van napközben, így a maroknyi csapat (újságírók, fotósok) átcuccol a Laterum hotelba. Gyurcsány Ferenc érkezése előtt egyetemista csoport érkezik a FEEK-ről, kérdésünkre állítják, önszántukból jöttek, ennek kicsit ellentmond, hogy fegyelmezetten, kettes sorokban közelítik meg az első emeleti előadót.

Hamarosan megérkezik a nap hőse is, fél órás előadásában előkerülnek olyan kifejezések, mint bűnbakkeresés, frusztrált emberek, édesanyám még azt mesélte. A kérdésekre szánt háromnegyed óra erős tizenöt perccé szelidül, ezek szerint nem hatott az egykori miniszterelnök felszólítása, hogy tessék vitatkozni, politizálni – az egyetemisták pontosan úgy ülnek, mintha az integrálszámítás szépségeiről hallgattak volna meg egy prezentációt. Pedig Gyurcsány mindent megpróbál, kicsit Kádár-nosztalgiázik, sőt, még egy Sas-kabarénak is becsületére váló viccet is elenged az amerikaiak ál-boldogságáról, de semmi, néma csend, ez egy hálátlan korosztály.

-------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint milyen eredményt fog elérni 2014-ben Gyurcsány pártja?
-------------------------------------------------------------------

A program a meszesi városrészben folytatódik, itt már pezsgőbb az élet, a nyugdíjasok szemlátomást felkészülten várják a mítinget. Egy valamikori bányászba botlunk, először azt hisszük, látványelem, de gyorsan kiderül, ő komolyan így várja Gyurcsányt. Sőt, amikor a volt miniszterelnök megérkezik, Pécs felvirágoztatásának egyszerű programját is elmondja neki – a lényeg az, hogy meg kell nyitni újra minden bányát. Gyurcsány felvetését, miszerint nem mennének oda a fiatalok dolgozni, azonnal lecsapja: de mennének, ha nem kapnának többet segélyt. Mindent értünk.

Sétálunk még kicsit, de lassan elmaradozunk, mert egymást követik a szürreális pillanatok – virágot hozó nyugdíjasok, felkarukra szégyenlősen aláírást kérő iskolások váltják egymást. A Gandhi Gimnáziumból kihajolók már nem szégyenlősek, Szia Gyurcsány, kiabál le egyikük. A volt miniszterelnök kedvesen visszainteget. Ki tudja, lehet, hogy a kiabáló szavazatára is szüksége lesz két év múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!