Közélet

2012.10.31. 14:47

Bajnai Gordon: ma nincs jogállam Magyarországon

Jobb minőségben kell helyreállítani Magyarországon a jogállamot annál is, mint amilyen állapotban volt az 2010 előtt, jelentette ki szerdán Komlón Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Szerinte az a hatalom, amely ma uralkodik Magyarországon úgy szerezte meg a hatalmát, hogy mindig ellenségeket kreált, amelyek ellen harcolt, de itthon már az ellenségek kétharmaddal elfogytak, emiatt az ellenség most az EU és az IMF.

Babos Attila – Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Tizenöt-húsz Jobbik szimpatizáns várta a komlói színház előtt az ex-miniszterelnök, Bajnai Gordon komlói szereplését. Az egyik nagyméretű transzparensen „Bajnai lúd-Milla! Tűnj el a közéletből, mint a libák a Hajdú-bétből! Takarodj!” felirat volt olvasható. Emellett kisebb táblákon „Hazudni tilos 0-24” felirat is szerepelt. A demonstrálók az előadásra érkező önkormányzati képviselőket és komlói ismerőseiket is megafonon keresztül szólították meg, miközben egy kolompot ráztak. Gyakran „ide-ide, libuskáim” felszólítással buzdították a vendégeket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bajnai ellen tüntettek Komlón néhányan (fotó: Laufer László)
[/caption]

A tüntetők Bajnai Gordonnal végül nem találkoztak, mivel őt az épület hátsó bejáratánál várták. A színházban teltház volt, a színpadra lépő Bajnait felállva tapsolták a nézőtéren.

Páva Zoltán volt komlói polgármester – akinek a meghívására a Haza és Haladás Mozgalom elnöke Komlóra látogatott – elmondta, maradtak még a városban baloldaliak, akik néha összejönnek, mint ahogy most is. 

Négy alapvető ügyben meg kell egyezni

A volt miniszterelnök szerint négy alapvető dologban meg kell egyezni. A haza, a szolidaritás, a haladás, és az Európához való tartozás kérdésében. A haza nem lehet ellenzékben, de egyre inkább úgy látszik, hogy a haza ellenzékben van, mert a jelenlévők is, és ő is a haza.

Úgy vélte, hogy jobb minőségben kell helyreállítani Magyarországon a jogállamot annál is, mint amilyen állapotban volt az 2010 előtt. Mert akkor is voltak gondok, emiatt kapott a Fidesz kétharmados többséget.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jobb minőségben kell helyreállítani Magyarországon a jogállamot (fotó: Laufer László)
[/caption]

A kormány mindig ellenséget kreált

Szerinte az a hatalom, amely ma uralkodik Magyarországon úgy szerezte meg a hatalmát, hogy mindig ellenségeket kreált, amelyek ellen harcolt. Itthon azonban már az ellenségek elfogytak kétharmaddal a hátuk mögött, emiatt az ellenség most az EU és az IMF. Ez az oka szerinte annak, hogy bár a kormány nagyon is tudja, hogy milyen az igazi viszony az országnak az EU-hoz és az IMF-hez, mégis mást kommunikál.

Vissza kell állítani a politika becsületét

A volt miniszterelnök szerint 2014-ben nem egy választást kell megnyerni, hanem a normális országot akaróknak kell legyőzniük szerinte a hatalmat mindenáron megtartani akarókat.

Nem elég leváltani ezt a kormányt, a rezsimet is le kell váltani, sőt a magyar politikában új korszakot kell nyitni, amelyet bár ugyanazok fognak nyitni, akik eddig részt vettek a politikában, és akik itt éltek eddig is ebben az országban, de a korszakváltás azt fogja jelenteni, hogy fontos és sarkalatos kérdésekben meg kell egyezniük, és vissza kell állítaniuk a politika becsületét.

Tanulni kell a sikeres országoktól

Bajnai Gordon szerint tanulnunk kell azoknak a nemzeteknek, így a németeknek, íreknek, svédeknek, finneknek a példájából, akik gazdasági csodát tudtak tenni a saját államukban. Úgy vélte, hogy ezen országok példája jól mutatja, ehhez szükséges az , hogy az államok politikai erői fontos és alapvető kérdésekben, hosszútávra szólóan megegyezzenek. Erre van szükség hazánkban is.

A Fidesz elszalasztotta a történelmi lehetőséget

Bajnai arról is beszélt, hogy a Fidesz 2010-ben történelmi lehetőséget kapott, de ahelyett, hogy élt volna vele, visszaélt azzal, s az ország kormányzását nem a helyes útra terelte, hanem a további romlás felé sodorta. Annak idején ő maga is drukkolt nekik, egyik utolsó interjújában is azt mondta, hogy kényszerű drukkere lesz a kormánynak.

Orbánék maguknak mondtak ellent

Az a kormány van ma szerinte hatalmon, aki annak idején hárommillió emberrel nemet mondatott a vizitdíjra és a tandíjra. Ez egy csapda volt, amelybe a jelenlegi kormány maga sétált bel, és amelybe belevitt annak idején hárommillió ember. Szerinte ma már azok közül, akik annak idején nemet mondtak ezekre, szívesen befizetnék azt a háromszáz forintot, ha cserébe nem azt kapnák, amit ma kapnak az egészségügytől. De ennél is fontosabb szerinte, hogy az az egykori ellenzék, amely akkor hárommillió embert szervezett a tandíj ellen, ma azt mondja, hogy az oktatás nem ingyenes, és egy olyan oktatási rendszert alakít, amelyben a szegények gyermekei esélytelenek. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bajnai újságírók gyűrűjében Komlón (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Megvárják a választójogi Törvényt, aztán lépnek

A komlói színházban tartott teltházas lakossági fórum után Bajnai Gordon újságírói kérdésre, amely arról szólt, hogy a Haza és Haladás Mozgalom tervezi-e azt, hogy párttá alakul annak fényében, hogy a következő választáson csak pártok indulhatnak vagy olyan civil szervezetek, amelyek vállalják, hogy az indulásért cserébe a pártokra vonatkozó átlátható gazdálkodást folytatnak. Bajnai Gordon közölte, az Együtt2014 választói mozgalom (ennek tagja a Haza és haladás is) egyelőre egy együttműködés, mert azt gondolják, hogy ezt még bővíteni kell. De, hogy ezt milyen formában szeretnék tovább vinni, azt azoknak kell majd eldönteni, akik benne lesznek, amikor ez az egész összeáll, mondjuk jövő nyáron. Most szándékosan nem döntötték el, de azért sem, mert azt látják, hogy a kormánypártok, az uralkodó rezsim, az össze-vissza rángatja a választójogi törvényt annak érdekében, az Alkotmányt is akár, hogy olyan körülményeket teremt, amely nehezíti rajtuk kívül másoknak a demokratikus részvétel lehetőségét. Ezért megvárják a választójogi törvényt, de ha az a kérdés, hogy lehet-e majd szavazni erre az együttműködésre, akkor igen, bármilyen akadályt gördítenek eléjük, akkor is meg fogják találni annak a módját, hogy amíg lesz szabad választás Magyarországon, azon el fognak indulni.

Egyelőre formálisan nem tárgyaltak egyik párttal sem

Az MSZP-vel való párbeszédről, kapcsolatról is kérdezték a volt miniszterelnököt. AZ Együtt 2014 még nem lépett kapcsolatba egy más szervezettel sem, mert előbb, a következő hetekben leírják azokat az elveket, etikai normákat, amelyek a 2014 utáni új politikai korszak alapját jelentik. Ha ez kész van, akkor ennek alapján tudnak majd tárgyalni lehetséges partnerekkel, szövetségesekkel.

A minimálbér költségeinek csökkentését szeretnék

Bajnait Gordon újbóli színrelépése után azzal támadták, hogy egy tavaszi szociálpolitikai tanulmányukban a minnimálbér csökkentésének szükségességéről írtak. Bajnai viszont azt mondta, hogy ők nem a minimálbér csökkentésének szükségességéről írtak, hanem arról, hogy a minimálbér költségeit kell csökkenteni. Mert ma vállalkozók tömegei kell, hogy embereket bocsássanak l, az ő előrejelzésük szerint mintegy ötvenezer embert fognak elbocsátani azért, mert ilyen drasztikusan megemelte a minimálbér bruttó összegét a Fidesz, anélkül, hogy a nettó összeg emelkedett volna. Egyébként ez nem előzmény nélküli, az akkori Fidesz-kormány akkor is radikálisan megemelte a minimálbért, elég világos közgazdasági számítások vannak, hogy két éven belül mintegy százezer munkahely szűnt meg az akkori gazdaságpolitika hibáinak eredményeként.

Hozzátette, hogy amikor a Bajnai-kormány befejezte a működését, akkor 73 ezer forint volt a minimálbér, amelyből 60 ezer forint maradt a munkavállalók zsebében. Most 93 ezer forint a minimálbér, de ebből csak 61 ezer forint marad a zsebekben, miközben eltelt több mint két év, ami alatt elég jelentős infláció is volt. Szerinte amiatt emelték fel ennyire a minimálbért, hogy a gazdagoknak kedvező egykulcsos adó miatti veszteség legalább ne csökkentse a minimálbér értékét. Valójában a saját hibájuk az, hogy megdrágították a munkaadóknak, hogy alacsony jövedelmű embereket foglalkoztassanak. Ezzel megnehezítették azt, hogy Magyarországon az alacsony képzettségű emberek a munka világába bejöjjenek. Ez egy nagyon súlyos következményekkel járó gazdaságpolitikai hiba. Hozzátette, hogy ha valaki 93 ezer forintot keresett a Bajnai-kormány utolsó hónapjaiban, az akkor kézhez kapott 72 ezer forintot, jóval többet, mint most. Tehát az adó a pénzhez képest drámaian nőtt a Fidesz-kormány alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!