Közélet

2014.09.27. 15:13

Tukora Gábor, a Bokros vezette párt polgármesterjelöltje

Bokros Lajos korábbi pénzügyminiszter pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) is indít önálló polgármesterjelöltet Pécsett, Tukora Gábor vállalkozót. Ő unalmas Pécsre vágyik.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

– Mióta és miért kezdett politizálni?
– A politikával nem volt kapcsolatom, csak elszenvedtem a hétköznapi változásokat, mint milliók az országban. Volt viszont kapcsolatom a Honvéd Szakszervezettel, ott ismertem meg Kónya Pétert (a Magyar Szolidaritás Mozgalom alapítója). Amikor létrehozta a Szolidaritást, jeleztem neki, hogy szívesen segítek a hálózatépítésben. Végül én lettem a mozgalom országos hálózati koordinátora.

– Miért váltott?
– Mert másfelé indult a mozgalom. Több hasonlóan gondolkodó civillel alapítottuk aztán a Korszakváltást. Megkerestünk több pártot, hogy segítenénk nekik olyan helyi ügyekben, amelyeket szerintünk is meg kellene oldani. A MoMa olyan szimpatikus volt, hogy ottmaradtam, amikor oda beléptem, lemondtam a Korszakváltás vezetéséről.

– Milyen ideológiájú a MoMa?
– Ha kategorizálni kell, konzervatív-liberális jobbközép párt. Utóbbi a klasszikus liberális vonal, a Deák-féle szabadelvű párt hagyományain alapuló.

– Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezeti a MoMát. Amikor ezzel szembesítették a pécsieket az aláírásgyűjtésnél, hogyan reagáltak?
– Nagyon kevés emberrel beszéltem, aki a neve hallatán ne valamiféle méltatással beszélt volna a Bokros-csomagról. Tőlünk nyugatabbra, a jobb egyetemeken Bokros önálló tananyagot jelent a gazdaságmentő programjával. Ha nem indítja el azonnal a kiigazítást, másnap kvázi államcsőd lett volna.

– Pécsett azért ennél jobb a helyzet, de biztos nem elégedett, ha beszállt a polgármesteri címért folyó harcba. Mi bosszantotta leginkább?
– Szerintem aki itt él, az tudja, elszenvedőként. A helyi adók, a munkanélküliség, az elvándorlás, és sajnos a közbiztonság. Azt tapasztaltuk, hogy sokkal több ember hagyta el a várost, mint a hivatalos adatok mutatják. Alapvetően persze ennek megállítására munkahelyeket kell teremteni, nem közmunkát, hanem valódi munkahelyeket. Való igaz, a pécsi vállalkozókat kell segíteni, de azt nem vallom, hogy nincs szükség multikra, sőt adókedvezményeket kell nekik biztosítani, mert fontosabb, hogy újabb ezreknek legyen munkájuk. A rossz gazdasági helyzet az oka a rossz közbiztonságnak is, tehát minden mindennel összefügg.

– Mit kezdene a helyi adókkal?
– Azt tudom, hogy ez a pénz most kell a pécsi költségvetésnek, de a másik oldalról, az emberek oldaláról szemlélve ez így nem maradhat. A helyi adókkal kapcsolatos számháborúba nem akarok belemenni, de valamiféle szolidáris alapon kellene engedményeket tenni, nyilván azt vizsgálni kell, hogy mit és mennyit lehet elengedni.

– Van még más is, ami bántja Pécsett?
– Korrupció-szaga van a városnak. Nem állítom, hogy korrupt, hanem hogy akár lehetne korrupt is, mert sok város által kötött megállapodás, gazdasági eredmény nem elérhető, vagy csak nehezen. Ebben sokkal nagyobb átláthatóságra van szükség. Például ha van egy olyan botrány, mint a Pécs Holding Közbeszerzési Döntőbizottság által elkaszált pályázata, azt azonnal nyilvánosságra kell hozni, és nem a vizsgálóbizottság felállítását megfúrni.

– A Magasház az egyik kedvenc témája. Miért nem akarja, hogy lebontsák?
– A 25 emeletes gazdasági szempontból egy állatorvosi ló. Nem tudom eldönteni, hogy megérett-e a bontásra, vagy fel lehetne inkább újítani, akár úgy, hogy visszabontva előtte néhány emeletet, de nem csak azért nem tudom eldönteni, mert nem vagyok építési szakember, hanem azért sem, mert nem látható az életveszélyességéről szóló tanulmány. Az álláspontom, hogy ha megmenthető, akkor inkább fejleszteni kellene, mint elbontani. A pécsi közigazgatási központ ötlet sem ördögtől való, hiszen ma sok esetben nagyon drágáért bérel a város irodákat.

– Az újságíró megkockáztatja a kijelentést, hogy önnek gyakorlatilag nincs esélye arra, hogy polgármester legyen Pécsett a következő ciklusra. Miért indul mégis?
– Én azért nem adnám fel a harcot az elején, de a MoMa most amiatt indul, mert szeretné megmérettetni magát, itt Pécsett én is és a tizenhat képviselőjelöltünk is. Nem latolgatunk esélyt, azért dolgozunk most, hogy minél jobb eredményt érjünk el.

– Öt százalék kell a kompenzációs listához. Ez elérhető?
– Nagyon elkeseredett lennék, ha csak ennyit érnénk el.

– Ha mégiscsak nyerne, milyen Pécs fogadná az ideérkezőket öt év múlva?
– Egy dögunalmas város, ahol nincsenek botrányok, mert rendben vannak a dolgok, nincs korrupció, nincsenek valóban felháborító ügyek, így az újság nem olyanokról ír, mint mostanság, hanem sokkal kevésbé zajos ügyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!