Kultúra

2009.11.27. 17:02

Kortárs képzőművészek Zsolnay-csodái és extra ritkaságok

Zsolnay-hagyomány és innováció címmel kiállítás nyílt Budapesten, a Művészetek Palotájában. A tárlat a gyárban folyó munka két területéről mutat be remekműveket: azon termékekből válogattak, melyek a gyár nemes tradícióinak méltó folytatásai, a másik része pedig kortárs műveket sorakoztat fel.

Mészáros B. E.

Az Európa Kulturális Fővárosára való készülődés lázában született a gondolat, hogy fel kell éleszteni a Zsolnay-gyár és a kortárs képző- és iparművészet termékeny együttműködését, s ennek szellemében 2008-ban a Zsolnay Örökségkezelő Kht. hároméves program lebonyolításához nyert támogatást a Pécs2010 EKF kapcsán. Ennek keretében tíz vállalkozó szellemű művész – köztük néhány kiemelkedő alkotó: Keserü Ilona, Pál Zoltán, Schrammel Imre, Pinczehelyi Sándor, Gellér B. István, Czakó Zsolt – tett kísérletet arra, hogy a még mindig unikálisnak számító Zsolnay-technológiák alkalmazásával autonóm, magas művészi színvonalat képviselő, de gyártásra is alkalmas tárgyakat hozzanak létre. A cél az, hogy 2010-re összeálljon a gyárban egy jelentős kortárs porcelánkollekció, amely bátran megmutatható a világnak.

A kiállítás második része a Zsolnay Manufaktúra Zrt. hagyományos és innovációs tevékenységének meghatározó irányvonalait mutatja be, elsősorban gyűjtők számára kínálva a Zsolnay olyan nagy értékű tárgyait, amelyek 50 darabos limitált szériában készülnek és jelentős művészi értéket képviselnek. A Zsolnay kuriózum-sorozat első darabjai az úgynevezett Vulkán vázák.

A megújult asztali kultúra keretében megtekinthető itt a 111 éve készült Rippl-Rónai– Zsolnay-étkészlet motívumterveinek felhasználásával készült új Rippl-Rónai készletcsalád is. A kiállítás része továbbá a különböző stílusok ötvözetéből összeállt, különös formavilágú Zsolnay – Katti Zoób ékszerkollekció, mely igazi ritkaságként jelent meg a luxustermékek piacán 2006-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!