Kultúra

2010.02.22. 20:23

Tűz a havon: gurult a tüzeskerék Óbányán - videó

Tizedik alkalommal rendezték meg az óbányai télűző-termésjósló népszokás újkori ünnepét Óbányán. A tüzeskerék-gurítás évszázados hagyományát a közelmúltban élesztették újjá.

bama.hu

Zene, kiállítás, gyerekprogramok, meg persze finom ételek és italok kíséretében búcsúztatták a telet Óbányán, ahol a Hutzelsonntag évszázados hagyományát felélesztve ismét tüzeskerék-gurítást rendeztek.

A hetvenes évekre eltűnt helyi német népszokást követve idén már tizedik alkalommal gurították le a havas hegyoldalon a lángoló szerkezetet, amely idén Mecseknádasd felé gurulva ígért a vidéknek bőséges termést.

Évszázados hagyomány

A tüzeskerék-gurítást a Hutzelsonntag napján, a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján rendezik. Az ünnep nevét nevét – hutzel – a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, amely az „aszalvány, aszalt gyümölcs” megfelelője, ami a böjti étkek egyik meghatározója a településen. A termésjósló szokást a betelepített németek az óhazából hoztak magukkal és egészen az 1970-es évekig művelték, de ezidőtájt megszakadt a folyamat.

A falu lakói 2000-ben újították meg a régi szokást, amelyben este legurul a tüzeskerék (Hutzelrod) a Winterberg-hegy oldalán. A néphit szerint amerre a kerék gurul, arra várható az évben a jobb termés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!