Kultúra

2013.09.03. 16:58

Most jön bele a munkába Tillai Aurél

A város napján a díszpolgári címet Tillai Aurél kapta a zenei művészet területén Pécsért végzett elévülhetetlen érdemeiért. A 83 éves karnagyot egy kis múltidéző beszélgetésre kértük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Üzenetértékű, hogy van olyan Csontváry-kép és Weöres Sándor-vers is, amit Tillai Aurél zenéjével, dirigálásával, pécsi kórussal mutattak be. Hogy összegezné a városhoz fűződő viszonyát?

– Soha nem hagytam el egy hónapnál hosszabb időre Pécset. Másrészt még az átkosban is megdicsértek bennünket, mert nekünk megadatott több külföldi út, de soha nem disszidált senki a kórusaimból. Magam is mindig úgy éreztem, hogy itt a helyem, s legalább annyira szeretem Pécset, mint a zenét. Ami nem kis dolog, hiszen már kisgyerekként is az volt a vasárnapi programom, hogy az evangélikus istentisztelet után elmentem a székesegyház miséjére is, mert lenyűgözött, ahogy a kórus a templomban Lassus és Palestrina műveit énekelte.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A díszpolgári címmel – Pécs jó hírét öregbítette a zene révén
[/caption]

– Döbbenetes számokat rejt a kórusvezetői munkássága.

– Hát akad benne néhány „leg”. Ha például a Pécsi Egyetemi Kórus, a Mecsek Kórus és a Pécsi Kamarakórus karnagyi időszakát összeadom, akkor az kereken 130 esztendőt tesz ki, mert volt idő, amikor mindhármat egyszerre irányítottam. De arra sem igen akad példa, hogy a Pécsi Kamarakórusnak 55 éve vagyok a karnagya. S talán az is mond valamit, hogy az elmúlt évtizedekben a kórusaimmal összesen 69 nemzetközi díjat nyertünk.

A díjátadón úgy fogalmazott, most kezd csak belejönni igazán a munkába. Hogy kell ezt érteni?

– Az ember a tanításnál kísérletezget. Én karvezetést és zeneelméletet oktattam az egyetemen. Utóbbi stabil tárgy, ott nem lehet nagyon csapongani, de a karvezetést, azt egyénre kell szabni, s mire az ember igazából belejön, addigra sajnos az életének is vége. No, hát én most kezdem úgy érezni, hogy a karvezetést egészen jól csinálom.

– Azért akadnak néhányan, akik már évekkel ezelőtt is visszaigazolták a munkáját.

– Igen, a tanítványom volt többek között Kamp Salamon, a Bach-kultusz ápolója, Lakner Tamás, a Bartók Férfikar vezetője, Szabó Szabolcs, Nagy Ernő, Kertész Attila és Hoppál Péter, ugyancsak jeles kórusok dirigensei, de említhetném Kutnyánszky Csabát az UniCum Laudéből, vagy Dobos Lászlót, a Kodály Központ hangmérnökét is, és biztos, hogy így is sokakat kihagytam a listáról. Azt pedig bátran kijelenthetem, hogy Pécs kiváló kórusokban a lakossági létszámarányban veri egész Európát.

– Vannak még nagy tervei?

– Talán, hogy tovább álmodhassam az életem úgy, ahogy eddig zajlott, kórusvezetői, zeneszerzői vonalon. Valamint szeretném, ha szellemileg és fizikailag is jól lennék, amikor az Europa Cantat újra Pécsre érkezik, mert még ott akarok lenni előadóként!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!