Fenyegetés

2023.08.19. 08:35

A svéd király elleni terrorakcióra buzdította híveit az al-Kaida

A svéd király elleni támadásra buzdította híveit az al-Kaida terrorszervezet, mely után nem sokkal magasra emelték a terrorfenyegetettség szintjét Svédországban – írja meg a Magyar Nemzet. Bár a kormányfő szerint nincs mitől tartani, az első reakciók nem ezt támasztják alá.

MW

Pakisztáni muzulmánok svéd zászlót égetnek a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozáson Karacsiban 2023. július 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sahzaib Akber

 „Ne félj, de legyél éber” – így fordította le a miniszterelnök a svéd biztonsági és hírszerző szolgálat (Säpo) bejelentését, miszerint az eddigi hármasról négyesre emelte (ötös skálán) az ország terrorfenyegetettségének szintjét. Ez a szint a magas fenyegetettségnek felel a szakszolgálat megítélése szerint – írja a Magyar Nemzet

Megértem, hogy sok svéd most aggódik az új és magasabb fenyegetettségi szint miatt, és mindannyiótoknak azt szeretném mondani, akárcsak a rendőrségnek, hogy a megszokott módon éljük az életünket. Megvédjük nyitott társadalmunkat azokkal szemben, akik fenyegetik

– tette hozzá Ulf Kristersson, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban több terrortámadást is sikerült bel- és külföldön megakadályozni. Az egyik ilyen külföldi, amelyre Kristersson utalt, vélhetően a bejrúti svéd nagykövetség elleni molotov koktélos támadás, bár itt inkább a  véletlenen múlt, hogy nem lobbant lángra a külképviselet épülete.

A biztonsági helyzet romlása részben annak köszönhető, hogy a muszlim világban romlott Svédország megítélése, többek között a rendszeres stockholmi Korán-égetések következtében.

Az elmúlt hónapokban számos esetben égettek svéd zászlót, és tartottak erőszakos demonstrációkat muszlim országokban, és az al-Kaida terrorszervezet is „hadüzenetet” intézett Svédország és Dánia ellen. 

A svéd bal- és jobboldali politikusok közül továbbra is nagyon kevesen ismerik be, hogy a mostani problémák sokkal messzebbre mutatnak, mint az idei Korán-égetések. Az egyik ilyen politikus a parlament külügyi bizottságának svéd demokrata elnöke. A radikális jobboldali párt országgyűlési képviselője szerint a probléma gyökere a kontrollálatlan bevándorlásban és az ország iszlamizációjában keresendő.

A probléma az, hogy vannak iszlamisták, akik hajlandóak erőszakot alkalmazni céljaik elérése érdekében, de az is, hogy Svédországban élnek a cinkosaik, akik elvégzik a munkát

– írta Richard Jomshof közösségi oldalán. 

Nem meglepő módon a baloldali parlamenti pártok azonnal a fősodorral szembehelyezkedő, az iszlámot és a bevándorlást bíráló politikus leváltását kezdeményezték a külügyi bizottság éléről.

A teljes cikk ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában