Tisztázás

2024.03.01. 10:33

Áder János a kegyelmi eljárásról: harmadik szereplőnek nem osztottak lapot

A volt köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt a húgát ért igaztalan támadásról, a kegyelmi ügyek menetéről, értelméről, valamint arról, hogy szerinte érdemes-e átláthatóbbá tenni ezeket.

MW

Áder János még köztársasági elnökként adott interjút az ENSZ párizsi klímakonferenciája elõtt

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

„Fontos tudni, hogy a rendszerváltás óta a szabályok nem változtak: Göncz Árpád ugyanúgy döntött kegyelmi ügyekben, mint ahogy én vagy Novák Katalin. Az eljárás célja, hogy a büntetőeljárás vagy a végrehajtás során az elkövetőről kiderült családi, egészségügyi, szociális tényeket a köztársasági elnök mérlegelhesse. A bíró ezt nem teheti meg, mert a bíró szigorú jogi kritériumok alapján dönt arról, hogy a vádlott bűnös-e vagy sem. A köztársasági elnök ennél szabadabb döntési jogosítványokkal rendelkezik” – mondta Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. 

Áder János felidézte: az első ciklusában egy olyan ügy került elé, amelyben egy fiatalember közúti balesetet okozott, a balesetben meghalt valaki, a bíróság két év börtönre ítélte a férfit. Az elítélt lelkiismerete nem tudott megnyugodni, újabb és újabb öngyilkosságot kísérelt meg. Az utolsó során nem halt meg, de olyan súlyosan sérült, hogy az egyik karját vállból, a másikat alkarból amputálni kellett. Világos volt, hogy a börtönben csak a rabkórházba kerülhet. A család vállalta a gondozását.

Ez az ember jobban megbüntette magát, mint ahogy a bíró őt megbüntette. Tegyék fel a hallgatók a kérdést, hogy hogyan döntöttek volna a helyemben. Bízzuk a rabkórházra vagy a család szeretetére?

– tette fel a kérdést.

Hogyan néz ki a kegyelmi eljárás?

Áder János elmondta, az ügyet vagy az elkövető, vagy az ügyvédje tudja elindítani. Ez az igazságügyi miniszterhez kerül, amelynek van egy csapata, amely ezt elbírálja. Orvosi, igazságügyi vélemények állnak a felterjesztés mögött. A minisztériumtól a köztársasági elnökhöz kerül, ahol esetenként órákon keresztül beszélnek arról, hogy mi szól a kegyelem mellett és mi ellene. A vita után születik meg a döntés. Áder János elmondta: a kegyelmi ügy kétszereplős eljárás. Az egyik elnök az igazságügyi miniszter, a másik pedig a köztársasági elnök. 

Harmadik szereplőnek nem osztottak lapot

– mondta. Áder János úgy érzi, Orbán Viktort be akarják keverni ebbe az ügybe, ám nála tíz év alatt egyszer sem fordult elő olyan, hogy a miniszterelnök kegyelmi ügyben bármilyen kérést intézett volna hozzá. Tudták, hogy ez az ő döntése, és ebbe nincs senkinek beleszólása. 

A köztársasági elnök szerint a miniszterelnöknek kisebb dolga is nagyobb annál, hogy kegyelmi ügyekkel foglalkozzon.

Dobrev a mentelmi joga mögé bújik?

Áder János a műsorban arról is beszélt, hogy húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária két pert is indít Dobrev Klára ellen – rágalmazás gyanújával büntetőpert, személyiségi jogok megsértésének gyanújával pedig polgári pert. A volt köztársasági elnök reméli, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője nem bújik majd a mentelmi joga mögé. 

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában