postabontás

2020.03.08. 16:25

Tönkreteszik a vadak a kertet – kesereg olvasónk

Van egy kiskertem, mert szeretném a család asztalára kerülő zöldségeket, gyümölcsöket magam megtermelni – kezdi levélírónk.

Budapest, 2016. augusztus 5. Bérlõk kertészkednek a Zápor kert elnevezésû közösségi kertben az Óbudai Kulturális Központ udvarán 2016. augusztus 5-én. Ezen a napon ünnepélyes keretek között nyitották meg a kertet. MTI Fotó: Mohai Balázs

A telket körbekerítettem. Viszont nagyon közel van az erdő, amivel együtt járnak sajnos a vadak is. Gyakorlatilag mindent tönkretesznek, a cukorborsót mind megették, a zöldhagymát letaposták, mindent, ami a kedvükre való, felfalnak. Hiába próbálok ellenük kerítéssel védekezni, semmit nem ér, mert átugorják, átszakítják. A megoldás véleményem szerint az lenne, ha az erdő tulajdonosa is védené a birtokát vadkerítéssel, mert az talán akadályt jelentene az állatok számára.

Az a kérdés, hogy vajon mit tehet az ember, ha erre a másik fél nem hajlandó? Kötelezhető vajon arra az erdő gazdája, hogy biztosítsa a környező kiskertek biztonságát, vagy el kell tűrnünk, hogy a vadak felesznek mindent, és így a munkánk kárba vész? Az anyagi kárról, amit okoznak az állatok, nem is beszélve.

Mindemellett az is egy érdekes kérdés, hogy ha a szomszédos telket, ahol korábban nyugalom volt, kutyatartásra szeretné használni a tulajdonosa, vajon megteheti-e az engedélyem nélkül. Vagy bárki, bármit megtehet a környéken, és aki nyugalmat és csendet szeretne, az törődjön mindenbe bele?

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!