Postabontás

2022.07.07. 08:02

A varjak miatt mérgelődünk - bosszankodik olvasónk

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotó: Frank Yvette

Többször is foglalkoztak már a DN-ben a varjak kár­okozásával. Ehhez a témához szeretnék én is hozzászólni. Nagyon megkeserítik az emberek életét, főleg például a Diána tér környékén. Ezen a területen a többi között bank, lottózó, étterem kerthelyisége is található. Szinte nem lehet úgy közlekedni a járdán, hogy az ember bele ne lépne a madárürülékbe. Már automatikusan felfelé nézünk, azon aggódva, hogy mikor pottyan a fejünkre egy adag.

A varjak az autókat is bepiszkítják, ürülékük pedig savas, amit még ha le is mosunk időben, utána maradhat nyoma a fényezésen. Arról nem is beszélve, hogy mennyi betegséget terjeszthetnek a kukákban turkáló madarak. Az ember véletlenül belelép az ürülékbe, majd mit sem sejtve bemegy a cipőjével a lakásba. Tovább már nem is részletezem, akár súlyos betegséget is kaphatnak ettől gyerekek, felnőttek. 

Véleményem szerint nagyon szerencsétlenül avatkoztak be ebbe a problémakörbe egyszer a természetvédők. Nemrég még arról szóltak a cikkek, hogy a pécsi köztemetőnél kivágtak két korhadt gesztenyefát. Akkor az volt a probléma, hogy a fákon volt néhány varjúfészek, melyeket így megsemmisítettek, és ez milyen nagy természetkárosítás. Most itt az eredménye annak, hogy mennyire óvták és védték a varjakat.

Megjegyezném, hogy nem csak a varjak kapcsán volt ilyen szerencsétlen beavatkozás, például a borzok vagy a kormoránok esetében is, melyek igencsak túlszaporodtak. A borzok a gyümölcsösökben, szőlészetekben okoznak hatalmas károkat. Egy kormorán pedig egy nap alatt akár egy kiló halat is megeszik, és táplálékszerzésük során sok halat megsebeznek, maró ürülékük miatt pusztulnak a tóparti fák. 

Nehéz a túlszaporodásra humánus megoldást találni, mivel egy élő állatot senki se szívesen pusztítana el. A varjak esetében szerintem a fészkeket és az abban található még ki nem kelt tojásokat kellene eltávolítani. A varjú nem egy-két évig él, és ha évente kétszer költ (valószínűleg nem csak egy tojást) akkor ki lehet számolni, hogy mennyi madár lesz néhány év múlva, a probléma pedig fokozódik. Itt az idő, hogy valami valódi megoldást találjanak a problémára. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában