Postabontás

2023.05.24. 19:30

Hiányzik a nyilvános illemhely - elmélkedik olvasónk

A Postabontásban többen is kifogásolták, hogy nem ingyenesek a mosdók Pécsett sem.

bama.hu

Fotó: zedspider

Én inkább azt a kérdést vetném fel, hogy miért nincsenek nyilvános illemhelyek? A pártállam idejében úgy tűnt, rendeletileg írták elő, hogy minden közintézményben – vagy olyan helyen, ahol sok ember megfordul – kell lenni a vízmű által üzemeltetett, idegenek számára is elérhető illemhelynek. Így többek között a nagypostán is Pécsett. Naponta több százan fordulnak meg ebben az intézményben, és vagy elfelejtettek építeni az ügyfelek számára elérhető illemhelyet, vagy a meglévőt felszámolták. Szemtanúja voltam, amikor valaki ezt a postán szóvá tette. Azt javasolták neki, hogy menjen a Konzum áruháznál lévő, alagsori étterembe. 

Egy másik példa: a meszesi piacnál – amikor még ilyen is volt – egy földalatti illemhelyen, a piac nyitvatartása alatt volt egy vécés néni, aki hogy bizonyítsa a létesítmény szükségességét, mindig a saját fizetéséből tett bele a kis tányérkába egy-két forintot. A vízmű éves tanácskozásán minden alkalommal ez a vécés néni kapott jutalmat és dicséretet a rend és tisztaság miatt. 

Ha már itt tartunk, nézzünk körül Európa más országaiban. Olaszországban a fizetős vécé használata után a személyzet fertőtlenítő folyadékkal lemossa és szárazra törli az ülőkét, felmossa a helyiséget és gondoskodik a papír pótlásáról is. Vagy a már nem létező NDK-t is lehet példaként felhozni: minden társasház alagsorában volt nyilvános vécé, amelyet a házmestertől elkért kulccsal lehetett igénybe venni. Az új rendszer a belvárosi üzletházban a legrosszabb megoldás. A fizetős automata bonyolultsága miatt sokan nem veszik igénybe. Valószínű, hogy a szándék a dolgozói létszámcsökkentés lehetett. 

Név és cím a szerkesztőségben 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában