Postabontás

2023.05.23. 07:40

Olvasói levél: a prágaiak bújtatták a merénylőket

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotó: zef art

Ma, amikor az ukrán–orosz háborúban naponta ezrek halnak meg, eltörpül az az esemény, amely nyolcvan évvel ezelőtt történt a németek által megszállt szomszédos Csehszlovákiában. 

A Covid-járvány miatt az volt a megemlékezést rendezők számárára meglepő, hogy az évforduló napján, amely hétköznapra esett, az esemény színhelyén hatalmas tömeg jelent meg. Milyen esemény volt az, amely kiváltotta ezt a nagy érdeklődést a prágaiak részéről? A második világháborút megelőzően Németország bekebelezte Ausztriát. Majd Hitler vérszemet kapott, és 1939-ben megszállta és a birodalomhoz csatolta Csehszlovákiát. A Cseh-Morva protektorátus élére pedig kinevezte, a Hitler után legkegyetlenebb nácit helytartónak Heydrichet, aki sokak szerint Hitler után a második ember volt a birodalomban. Rossz hírét a leigázott országban is bizonyította. Az emigrációban, Angliában működő Csehszlovák kormány titkos hadműveletet készített elő Heydrich ellen. Az ott élő cseh és szlovák fiatalok közül kiválasztott kilenc embert, akiket felkészítettek a Heydrich elleni merényletre.

Hamis papírokkal ellátva, Prágától északra ejtőernyővel ledobták őket. 1942. május 27-én, közülük négyen elhelyezkedtek a Prágából kivezető, kanyargó országút mellett. Amikor a kanyar miatt a gépkocsinak lassítani kellett, az egyikük egy géppisztollyal megpróbálta megölni Heydrichet. Mivel a fegyvere csütörtököt mondott, a takarásból előjött társa, kézigránátot dobott a gépkocsira. Heydrich napokkal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Az 1942-es merénylet után a nácik tízmillió korona vérdíjat tűztek ki a merénylők fejére. Ám a prágaiak inkább bújtatták őket. A merénylők végül, árulás következtében az egyik templom kriptájában hősi halált haltak. A kegyetlen náci vezetés nem elégedett meg ennyivel. Lidice és egy másik falu teljes kiirtásával torolták meg Heydrich halálát. 

Traj Ferenc, a Bohémia Baráti Kör tagja 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!