Postabontás

2023.07.20. 07:40

Elviselhetetlen a vonaton a hőség - panaszolja olvasónk

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotó: Kallus György

Megfáztam a vonaton Budapest Keleti és a déli Pécs között! Ugye hihetetlen?!

Július 15-én, a 17.53-kor Pécsre induló vonaton olyan jól működött a légkondi, hogy a szégyenletes, közel három órás menetidő első felében megfájdult a fejem, a végtagok forgói szaggatni kezdtek. Még mindig hihetetlen ugye? A MÁV szedi áldozatait, ha működik a klíma azzal, ha nem, akkor azzal. Ezért mondhatjuk a vámszedő helyett: MÁV szedő.

Hogy az egész hihető legyen, elmondom a történetet.

Mikor felszálltam az IC-re, ami Magyarországon a legjobb, más országokban munkásvonat kategória, megkerestem a helyemet. Egy percre ültem le, máris felálltam, hogy megnézzem, máshol is ilyen elviselhetetlen -e a hőség. Igen, a másodosztály ilyen volt. Megkerestem az elsőosztályú kocsit - borzalmas volt! Közben át kellett mennem a prémium kocsin, ahol büfé is működik, ahová „szeretettel várjuk Önöket” (MÁV). És tapasztaltam, hogy télies a hőmérséklet. Gondoltam, kifizetem a büntit, de nem leszek a MÁV hősi halottja.

Későn jött a jegyvizsgáló - és nem kalauz. (Ezt a kifejezést unokámtól tudom, aki lelkes kisvasutas.) Azzal kezdte, kedvesen, hogy "Önök is átülők, ugye?" Barátságos volt, nem akart büntetni. Megtehette volna?

A "halálból" menekültünk meg! Kint is, bent is forróság. Az ablakok csak résnyire nyithatók, az se mind, se légkondi, se szellőzés, kivéve a prémium kocsit. Talán az összes hűtési energiát ide irányították?

Július 1-jén volt helyjegy áremelés, majdnem a duplájára kúszott. Miért is?

A MÁV-szedő dolgozik! Budapest-Pécs, Pécs-Budapest nem számít. Az ország legutolsó vonala. És nem is lesz változás, mert ezen a vonalon nincs cél: nincs Bécs, Kassa, Kijev, Belgrád, Zágráb. Erre nincs semmi, csak háborgó utasok. Azokkal meg nem kell foglalkozni! Így jó, ahogy van!

Név és cím a szerkesztőségbe

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!