Postabontás

2023.08.15. 07:40

Olvasói levél: merjünk nagyot álmodni!

Dunántúli Napló

Fotó: stellamc

A magyar Szilícium-völgy is létrejöhetne Pécsett, ha a szomszédban folyó háború menekültjei közül megpróbálnánk visszatartani a magasan képzett tudósokat, szakembereket. Hasonlóan azokhoz, akik a második világháborút megelőző, vagy azt követő zsidóüldözések alatt hagyták el hazánkat, és jó részük új hazára talált az USA- ban létrehozott Szilícium-völgyben.

Pécs, mint hazánk első egyetemi városa azért is jogot formálhatna erre a - nevezzük csak - magyar Szilícium-völgy státuszra, mert nem kell hozzá sok pénz, csak akarat. A Kaliforniában található egyetem volt a kiinduló pont. Az alapítók pár száz dollárral kezdték technológiai munkájukat. Majd jött az áttörés, amikor megalkották az első számítógépüket és 1999-re az évi forgalom meghaladta az ötvenmillió dollárt. Jelenleg mintegy 4 ezer vállalat, 50 ezer munkahely 200 billió dollár profitot termel. A sikeres cégekben rengeteg magasan képzett mérnök és tudós él, és dolgozik. A lakhatási körülmények romlása miatt a szakemberek menekülnek a városból - a visszafejlődés következtében új szereplők lépnek be: Kína és India pályázik a helyére.

Legyünk egy kicsit „nagyképűek”! Miért ne lehetne Pécs, és Magyarország első egyeteme, amely a kaliforniai helyére, vagy nyomdokaiba lépve létrehozza a magyar Szilícium-völgyet, a tudomány fellegvárát? Maga köré gyűjtve azokat a menekült, és hazai tudósokat, szakembereket, akik a tudományt magas színvonalon művelik, és előbb utóbb nyereségessé teszik a vállalkozást. A helyszín lehetne az Áper laktanya - a terület méreteiből adódóan korlátlan lehetőséget biztosít a fejlődésre.

 T. F.

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!