Postabontás

2023.12.21. 07:57

A menetfény nem elég az utakon! - véli olvasónk

Wald Kata

Fotó: Czinege Melinda

A rendőrök a gyorshajtókra ki vannak hegyezve – nagyon sokszor látni traffipaxot az út szélén, a kritikusabb szakaszokon. Ami rendjén való, csak épp nem ez az egyetlen, és balesetveszélyes helyzeteket előidéző probléma a közlekedésben, amire fokozottan figyelnie kellene a hatóságnak, illetve kiszabni a bírságokat. 

Az interneten számtalan videó kering arról, hogy milyen az, amikor az autósok csak a menetfényt használják, ahelyett, hogy tompított fényszóróval közlekednének. Ami azt jelenti, hogy az autó hátulja nincs kivilágítva. Na már most mindez a téli időjárási viszonyok között, amikor gyakorlatilag egész nap szürkület van, ráadásul sokszor sűrű köd is nehezíti a közlekedést, életveszélyes. Bárhol, bármelyik országúton, de az autópályán különösen. Mert nagy sebesség mellett, ha egyszer csak a semmiből megjelenik az előttünk haladó, kivilágítatlan autó, akkor ott bizony nagyon ébernek és rutinosnak kell lenni, hogy a baleset elkerülhető legyen.

A rendőrség is felhívta már sokszor a figyelmet, hogy a tompított fényszóró használatát nem helyettesíti a felkapcsolt nappali menetfény. Utóbbinak ugyanis nem az a funkciója, hogy az utat megvilágítsa, hanem az, hogy a járművet láthatóvá tegye a közlekedésben résztvevők számára. 

A másik, szintén balesetveszélyes jelenség az, amikor a teherautó ponyvájára, vagy a kamion rakományának a tetejére a víz ráfagy, aztán útközben a jégtömbök elkezdenek lepotyogni. Aki ilyenkor mögöttük halad, komoly veszélynek van kitéve. Feltételezem, hogy indulás előtt a jármű tetejét le kellene takarítani, az előírások szerint. Ezt is ellenőrizhetné a rendőrség! 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!