Hirdetés

2023.10.26. 09:50

Fesztivált rendeznek Palotabozsokon

Palotabozsokon a helyi intézmények és szolgáltatások tekintetében is történtek változások az elmúlt időszakban.

Idén 30 kolbásztöltő csapatra számítanak a szervezők Fotó: R. M

Október 25-től a posta a faluházban működik tovább. Az önkormányzat a lakosok számára szerette volna itt tartani a Magyar Posta szolgáltatásait (amelyet a szervezet már csak mozgó postával kívánt biztosítani a településen), így lehetőséget keresett az üzemeltetésre. Ritzl Róbert, Palotabozsok polgármestere számolt be róla, hogy a postai szolgáltatásokat a lakosok továbbra is igénybe tudják venni a faluházban. 
Ami az intézményi változásokat illeti, a községi és a német nemzetiségi önkormányzat közreműködésének eredményeként szeptember elsejétől a német nemzetiségi önkormányzat fenntartása alá került az óvoda. Az intézményben októberben egy családi bölcsődét is nyitottak, s a mostani 5 férőhelyet a közeljövőben 7-re szeretnék bővíteni, hogy minél több édesanyának segíthessenek a munkába való visszatérésben. 

Haranglábat állítanak a dolgos svábok tiszteletére 
Az idén 300 éve annak, hogy a svábok hazánkban – így Palotabozsokon is – új hazára leltek. Hívásra jöttek: a törökök által lerombolt országot segítették újjáépíteni. A semmiből egy gyönyörű, virágzó hazát teremtettek. Hittek abban, hogy vallásuk gyakorlása nélkül nem lehet jövőjük, ezért saját házaik felépítésével egyidőben először egy kis fatemplomot ácsoltak, majd 1873-ban, 250 évvel ezelőtt gyönyörű kőtemplomot emeltek. E két eseményre való emlékezés jeléül a Palotabozsoki Német Nemzetiségi Egyesület egy haranglábat építtet, amelyben egy márványtábla tájékoztat a két évfordulóról. A harangláb kis tornyába a palotabozsoki templom lélekharangja kerül, amely közel 100 éven keresztül jelezte a helyi lakosok távozását. A haranglábat, és a lélekharangot a tervek szerint november 18-án 16 órakor püspöki mise keretében szentelik fel. 

Szombaton rendezik meg a hagyományos fesztivált 
Október 28-án, szombaton délután a palotabozsoki önkormányzat a német nemzetiségi önkormányzattal együttműködve immár 8. alkalommal rendezi meg a falu hagyományos Disznótoros Fesztiválját. 13 órától a Palotabozsok-Geresdlak bajnoki mérkőzés veszi kezdetét, amely után 14 óra 30-kor látványdisznóvágás kezdődik a faluház udvarán. 15 órától kolbásztöltő versennyel folytatódik a program, amelyet követően 15 óra 45-től kulturális műsor kezdődik. 
A színpadon fellép a Wemender Männerchor, a Babarci Magyar–Német Baráti Kör Ifjúsági Tánccsoportja és az Ulrich Trio. 17 óra 30-tól Fisher Norbi élő koncertet ad, 19 órától pedig vacsorára várják a vendégeket. 19 óra 30-tól a Sextett zenekar adja a talp­alávalót, amely után 20 óra 30-tól a kolbásztöltő verseny eredményhirdetése következik. Ezután 22 órától DJ Szatmári és Szakos Andi énekel a színpadon. A rendezvényre minden érdeklődőt várnak. Belépőjegy a helyszínen 3000, elővételben pedig 2500 forintért vásárolható (a hivatalban és a Liget Presszóban). A gyerekeket arcfestők és csillámtetoválók várják. 
 

Borlovagokat fogad a nagy múltú kádárüzem
November 6-án 15 órakor a Costudes Vinorum de Villány Borrend és a Szekszárdi Alisca Borlovagrend képviselői érkeznek Palotabozsokra, az Európai Kádárok Kft. vezetője, Flódung Kristóf meghívására. A kádárüzem-látogatáson a vendégek megnézhetik a boroshordók készítésének folyamatát a gyártás elejétől a végéig. Ezután a faluházban látják vendégül a résztvevőket. 

Díjat adtak át  az idei falunapon
A falunapon ünnepélyes keretek között ismerte el az önkormányzat Csernik Jánosnét a közösségért végzett több évtizedes tevékenységéért. A díjazott a Magyar Dalkör alapító tagjaként a székely és felvidéki hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása érdekében eredményesen végzi a fiatalok felkészítését a Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Versenyekre. Emellett a kitüntetett a Palotabozsoki Zrt. 30 éves történetének megírásában is aktívan közreműködött.

Vendégül látták  az idős lakosokat
A palotabozsoki önkormányzat október 11-én, az idősek világnapja alkalmából a faluházba hívta az idős lakosokat, és ünnepi műsorral, valamint uzsonnával várták őket. Akinek nem volt lehetősége az ünnepségre való eljutásra, őt a lakóházától kisbusszal a faluházba szállították. Ajándékban részesültek a 65 éves vagy annál idősebb, kerek évfordulót ünneplő idős lakosok, illetve azok a házasok is, akiknek az esküvője legalább 50 évvel ezelőtt történt, és idén épp kerek évfordulót ünnepelnek.
 

A település vezetői

A 850 lakosú község polgármestere Ritzl Róbert. Alpolgármester: Friedrichné Fazekas Mária. A képviselő-testület további tagjai: Feledi Roland, Jordán Attila, ifj. Szitás Tibor. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke Ritzl Józsefné, tagjai: Martényi János, Penczné Hautzmann Irma és Németh Lívia. Jegyző: Fried­rich Péter. Az óvoda vezetője Schippné Till Zsuzsanna. Művelődésszervező: Ritzl Melitta, diakónus: Koósz Roland. Református lelkész: Szabó Ildikó Rozália. A Rozmaring kórus vezetője Németh Lívia. A Német Nemzetiségi Egyesület elnöke: Thurn Jánosné. A Magyar Dalkör vezetője: Kernerné Domokos Borbála. A Palotabozsok Község­ért Alapítvány elnöke: Friedrich Péterné. A polgárőr egyesület elnöke: Kerner Ferenc. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke: Óbert Péter, a Szabadidő Sport Egyesület elnöke: Németh Zsolt. Az önkormányzat elérhetősége: 7727 Palotabozsok, Kossuth Lajos u. 73. Telefon: 69/341-101.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában