pr-cikk

2020.12.09. 09:42

Miért érdemes fix kamatozású lakáshitelt felvenni?

Family Carrying Boxes Into New Home On Moving Day

Ha hitelből szeretnél ingatlant vásárolni, akkor többféle lehetőséged is van, így például vehetsz fel változó, illetve fix kamatozású lakáshitelt is. Mindkettőnek megvannak a maguk előnyei és persze hátrányai is; most a fix kamatozású lakáshitelekét soroljuk fel.

A fix kamatozású lakáshitelek legnagyobb előnye a stabilitás, hiszen akik ezt választják, előre tervezhetnek, havonta ugyanannyit fizetnek, és soha nem kell aggódniuk a pénzügyi környezet változásai, a Magyar Nemzeti Bank potenciális kamatláb-emelése, vagy bármilyen más probléma miatt. A változó kamatozású hitelek háttérbe szorítása érdekében a bankok sok nagyszerű, fix kamatozású lakáshitelt kínálnak, de azt is fontos tudni, hogy ezek ára jelenleg valamivel magasabb. Havi szinten öt számjegyű összeg maradhat a változó kamatozású hiteleket választók zsebében, de ez nem marad örökké így.

A változó kamatozású hitelek legfontosabb jellemzője, hogy kamatperiódusuk változása viszonylag gyakori, vagyis a kamatlábuk is gyakran változik. Jelenleg ez a kamat alacsonyabb, mint a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel esetében, de ez egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt bármikor megtörténhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemeli az alapkamatot, ami hirtelen és meredek kamatemelkedéshez vezethet ezeknél a lakáshiteleknél. Sokan már régóta várják az alapkamat emelkedését, és eddig ez nem történt meg, de ez nem jelenti azt, hogy nem is fog. A mesterségesen alacsony jegybanki alapkamat fenntartása csak ideiglenesen oldható meg, és egy 20 évre felvett lakáshitel esetében nagyon jó esély van arra, hogy a kamat épp ebben az időszakban változzon meg.

Fontos azonban, hogy a jelenlegi, havi 10-20.000 forintos megtakarítás nagyon is jónak hangzik a fix kamatozású lakáshitelekkel szemben. Sokak számára ez az összeg elég nagy ahhoz, hogy vállalják a lehetséges jegybanki kamatemelés következményeit, és nekik sem kell attól tartaniuk, hogy ezzel hatalmas veszteségeket kell elszenvedniük, hiszen csak figyelni kell a jegybank alapkamatát, és amikor a kamatváltozás bekövetkezik, csak el kell indítani egy hitelkiváltást.

Ha fix kamatozású lakáshitelt szeretnél felvenni, keresd fel a www.akolcson.hu címen elérhető weboldalt, ahol összehasonlíthatod a bankok különböző ajánlatait, és így könnyen megtalálhatod a számodra leginkább megfelelőt, majd indítsd el az igénylés folyamatát online!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában