Sport

2013.06.05. 18:41

PMFC: elmaradtak az éves tervtől

Kedden reggel sajtótájékoztatót tartott a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatának vezetősége, amelyen értékelték az elmúlt szezont, és természetesen sok szó esett a következő idényről is.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Hangulatfokozóként ötperces vetítéssel kezdődött a sajtótájékoztató, amely során végignézhettük a PMFC őszi és tavaszi góljait. Látva a jeleneteket, megjegyezhettük, hogy ez alapján egy ügyes menedzser könnyedén el tudná adni Solomon Okoronkwót – állítólag sajnos mégsem kapkodnak a nigériai játékosért.

Elbert Gábor nagy fába vágta a fejszéjét, amikor számvetést készített a PMFC legutóbbi szezonjáról. A csapat ugyanis a 12. helyen zárt, ami – nincs mit szépíteni – nem sok okot ad a dicsekvésre. A sportvezető elismerte, hátrébb végeztek a tervezettnél (6–8. hely), „ez a tükör, ezt kell látni”. Ugyanakkor apró fénysugár, hogy a piros-feketék tavaszi teljesítménye már valamivel jobb az összképnél, ekkor ugyanis tizedikek lettek, idegenben pedig negyedik helyen zártak, ami bravúros produkció. Ami viszont valóban bosszantó, az a hazai szereplés, a tizenöt meccsen szerzett tizenöt pont nagyon kevés.

A szezon előtt megfogalmazott célok közé tartozott a pécsi kötődésű játékosok szerepeltetése, valamint az idegenlégiósok számának csökkentése. Ebben kétségtelenül előrébb lépett a klub, hiszen ebben az idényben már jóval kevesebb külföldi volt a keretben mint tavaly, miközben a saját nevelésű futballisták száma megnőtt. És persze minden pécsi szurkoló örül annak, hogy a Lőrincz Emil–Márton Gábor edzőpáros bátran adott lehetőséget a fiataloknak, Márkvárt Dávid és Beke Péter pedig üdítő színfoltnak bizonyult, mindketten meghálálták a bizalmat.

A klub vezetősége kétségtelenül sokat dolgozott azon, hogy megpróbálja mindenki számára vonzóvá tenni a PMFC mérkőzéseit („megszólították” a hölgyeket, a gyerekeket, az egyetemistákat, más baranyai településeket) – más kérdés, hogy ilyen szereplés mellett nem hogy könnyű dolguk nem volt, ez gyakorlatilag a lehetetlen küldetés kategóriájába tartozott. Remek kezdeményezés volt, hogy véradást szerveztek a fiatal diósgyőri kapus, Rakaczki Bence megsegítésére, valamint a szurkolók bevonásával rengeteg plüssállatot összegyűjtöttek a rászoruló, beteg gyerekek számára.

Egy szó mint száz: voltak üdítő kezdeményezések, ötletek, amelyek sokszor célt értek, máskor kevésbé voltak hatékonyak. Most már „csak” az eredményesség terén kell előrébb lépni, mert valljuk meg őszintén, anélkül tényleg nem sokat ér az egész. S hogy teljesíthető-e egy ilyen szezon után, amelyet edzőváltás tarkított, a hároméves terv következő része, Elbert Gábor kérdésünkre így válaszolt: – A következő évre az volt a cél, hogy versenyben legyünk Európáért. Ez akkor lenne reális, ha tavaly nyár óta folyamatosan haladnánk előre. Ez sajnos nem így történt, amit nem lehet a jelenlegi szakmai stábon számonkérni, hiszen a keretet sem ők alakították ki. Egyéves lemaradásunk van, ami miatt minket terhel a felelősség. Látni kell, hogy van négy csapat, a Videoton, a Győr, a Fradi és a Debrecen, amely más lehetőségek között készül, onnantól azonban nagy a verseny: könnyen ott lehet valaki az ötödik helyen, de ha nem figyel, a tizennegyediken is!

Bízunk benne, hogy jövőre ugyanekkor az ötödik hely kapcsán ülünk le beszélgetni.

Dibusz kapcsán nem véletlenül zörgött a haraszt?

A sajtótájékoztatón természetesen szóba került, milyen változások várhatók a nyáron a keretben. Megkérdeztük, most akkor pontosan mi a helyzet Dibusz Dénessel, akit állítólag kiszemelt a Videoton. Elbert Gábor elmondta, még egy hetet kér – ami nyilván azt jelenti, hogy valóban lehet valami az üzletből.

A cégvezetőtől megtudtuk, nem Dibusz esetleges távozásához köthető, de már biztos, hogy a PMFC-nél folytatja pályafutását Gőcze Gergő. A fiatal kapus a Haladástól érkezik, s nem ismeretlen a baranyai szurkolók számára, hiszen korábban Kozármislenyben védett.

A légiósok közül biztosan marad Miroszlav Grumics, akinek a hozzáállásával maximálisan elégedettek voltak. Lantos Leventének és Koller Krisztiánnak lejár a szerződése, de várhatóan mindkettejükkel hosszabbítanak. Andrej Csausicsot ugyanakkor nem marasztalják, s Jean-Baptiste Akassounak is kifelé áll a rúdja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!