Rúdsport

2018.08.17. 15:16

Szántó Csenge negyedik lett a spanyolországi vébén

A tizennégy éves Szántó Csenge mindössze egy éve kezdett el foglalkozni a Magyarországon még gyerekcipőben járó rúdsporttal. Ennek ellenére a pécsi lány májusban világrekordot jelentő pontszámmal magyar bajnok lett, júliusban pedig már a világbajnokságon képviselte hazánkat.

Szabó Dániel

A rúdsport művészeti kategóriájának május óta új világrekordere van, hiszen a pécsi Szántó Csenge a Budapesten megrendezett magyar bajnokságon azóta is utolérhetetlen pontszámot szerzett, amivel természetesen az első helyet, s vele a magyar bajnoki címet is bezsebelte. Ezzel a szenzációs eredménnyel pedig kvalifikálta magát a spanyolországi Tarragonában megtartott júliusi világbajnokságra, amelyen a negyedik helyet sikerült elérnie.

Csengének rengeteg munka áll a háta mögött, s nagyon sok mindenről kellett lemondania, hogy ott legyen a vb-n. De elmesélése szerint megérte, hisz mindennél többet ért, hogy felhúzhatta a címeres melegítőt és képviselhette a spanyolországi eseményen hazánkat.

– A világbajnoki negyedik hely miatt kissé csalódott voltam, hiszen a magyarországi selejtezőn elért pontszámom bizakodásra adott okot, ezért mindenképp szerettem volna a dobogós helyek egyikén végezni

– árulta el lapunknak Szántó Csenge. – Viszont mostanra már átértékeltem ezt az eredményt, és ha belegondolok, hogy első világversenyem volt, ez egy nagyszerű teljesítmény.

A világranglistát még így is vezető, tizennégy éves pécsi lány a jövő évi, mexikói világbajnokságon „javíthat”, ahova mindenképp szeretne kijutni. Emellett a magyarországi és a nemzetközi versenyeken egyaránt szeretné kipróbálni magát a sokkal inkább erőnlétre építő sportkategóriában.

– Hatalmas dolog, hogy egy év alatt hova jutott el a lányom, hiszen egy szinte ismeretlen sportról beszélünk, aminek nincsen meg a kellő támogatottsága Magyarországon – mondta nagy büszkeséggel a hangjában Szántó Edina, a fiatal sportoló édesanyja. – Csenge ezelőtt ritmikus sportgimnasztikával foglalkozott, s már ott is kitűnt rendkívüli hajlékonyságával. A rúdsporttal tavaly nyáron találkozott először, s egyből tudta, hogy ezt szeretné csinálni, ebben találta meg önmagát.

Életre keltett egy robotot a színpadon

A rúdsport művészeti kategóriájában az előadó a produkciójával egy történetet mesél el. A nehézségi elemeken kívül a sportoló ruháját és az előadás koncepcióját is figyeli a zsűri. A sportkategóriában pedig bizonyos kötelező elemeket kell végrehajtani, amiket aztán természetesen pontszámokkal értékelnek a döntéshozók.

A pécsi versenyző a körülbelül háromperces produkciójában egy olyan robot történetét mesélte el, akinek az az álma, hogy életre keljen. A szükséges elemek begyakorlásában Dombai Szilvia rúdedző, a koreográfia összeállításában pedig Fülöp Szilárd volt Szántó Csenge segítségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában