Mindenki számára megnyugvást hozott a döntés

Rajnai-Zsíros Krisztina

Amikor jó pár éve a kerti kutak engedélyeztetése előkerült, szinte minden nap kaptunk olvasóinktól jelzést, hogy mit hogyan kell intézni, és hogy ezt miért kell megtenni. Sokan kimondták: ez nem lesz kivitelezhető, nem jól közelíti meg a kormány ezt a kérdést. Mi, akik a híreket közvetítjük, győztük beleásni magunkat az ügybe, mert sok téves információ is terjedt az engedélyeztetéssel kapcsolatban. A kormány a múlt héten végre pontot tett az ügy végére, és véleményem szerint egy olyan döntést hozott, amivel nemcsak az ingatlantulajdonosoknak, hanem a hatóságoknak is megnyugvást hozott. 

Egy idősebb olvasónk mesélte, hogy a kertszomszédai elkezdték ezt az engedélyeztetési procedúrát, mert jogkövető állampolgárok lévén rendbe akarták tenni azoknak a kutaknak a „sorsát”, amelyeket egyébként nem is ők, hanem az előző tulajdonosok fúrattak. Idős lakosok révén hivatalról hivatalra jártak (illetve küldték őket), ami után kijött a kútfúró mester, és több százezer forintot kért, hogy rendben legyenek a papírok. Nem is csodálom, hogy ezeket hallva neki semmi kedve nem volt bejelenteni, legalizálni, engedélyeztetni a kutat. Hiszen olyanért kellett volna fizetnie neki is, amit nem ő létesített, nem ő volt szabálysértő. 

A víz egyre nagyobb kincs lesz, ez tény, és nem véletlen, hogy fel akarják mérni, ki mire használja, és mennyit. De nagyon fontos ebben az ügyben is, mint – szerintem – mindenben, hogy ne csak papíron legyenek rendben a dolgok.