Az idős lakosok a közösség aktív tagjai

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ez a hétvége, október első napja minden évben az időseké, ekkor tartják már 1991. óta az idősek világnapját. Ilyenkor egy kicsit nagyobb figyelmet szentelünk annak, hogy az idősebb generáció iránt milyen érzésekkel, milyen tisztelettel vagyunk. Megajándékozzuk, megvendégeljük őket, az intézmények, önkormányzatok pedig műsorral is készülnek.

Ezen alkalmaknak megvan a maga ünnepi, felfokozott hangulata, én viszont azokat a „hétköznapi” eseményeket is nagyon jó ötletnek tartom, amikor a generációk találkozására kerül sor. Amikor egy közösségi programon az idősek megmutatják a régi mesterségeket, szokásokat a legfiatalabb korosztálynak. Az óvodások és a kis­iskolások figyelme ilyenkor még nagyon érdeklődő, és egy olyan tiszteletet alapoz meg a fiatalokban az idősek iránt, ami a későbbiekben is megmarad. Az idős, vagy ahogy egyszer az egyik polgármester fogalmazott: „a régebb óta fiatal lakosok” nagy tudással és tapasztalattal rendelkeznek, amit ha megosztanak a fiatalokkal, azok akkor örömmel hasznosítják az információkat. 

Munkatársaimmal gyakran járunk olyan falvakba, városokba is, ahol az idős korosztály aktív részese a helyi közösségi életnek, a nyugdíjasklub tagjai a rendezvényeken segítenek, sütnek, főznek, szervezkednek, nélkülük nem lenne sikeres a program. Ezt a tevékenységet a helyiek is megköszönik nekik, de mi is mindig örömmel adunk hírt róla, a híradáson túl ezzel mi is kifejezhetjük tiszteletünket az ő munkájuk iránt.