Körültekintéssel elkerülhetőek lehetnek a támadások

Rajnai-Zsíros Krisztina

A házőrző kutyák és a postások nemcsak kis hazánkban, hanem a világ számos országában ugranak össze egyre többször. Amerikában rangsorolták is a városokat a kutyatámadások száma alapján. Két évvel ezelőtt Houston vezetett 73 esettel. A támadásokról egyre gyakoribbak a cikkek, van olyan angol város, ahol egyetlen kutya miatt az egész utcában felfüggesztette a posta a kézbesítést, így az ott élő 25 családnak a közeli fiókba kell járnia a levelekért.

Németországban évente több ezer kutyatámadás éri a postásokat, így ott már 10 évvel ezelőtt ebpszichológiai postástanfolyamot tartottak az állatviselkedési szakértők azzal a céllal, hogy a postások megértsék, miért támadják meg őket állandóan a házőrző kutyák. Megtanítják arra is őket, hogy miként teremthetnek olyan kapcsolatot az állattal, amelyben ők a helyzet urai.

Azért a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás mégiscsak az, ha biztosítjuk, hogy a kutya ne tudjon kiszökni, emellett ne érje el a postás karját, miközben a postaládához, vagy a csengőhöz nyúl. Hiszen egy-egy sérülés hetekig tartó gyógyulással, a munkából való kieséssel is járhat. Reméljük, hogy szűkebb hazánkban sokan megértik, hogy miért van szükség arra, hogy ezeknek az egyszerű kéréseknek eleget tegyünk. S bár általánosságban mostanában nem vagyunk elégedettek a posta által nyújtott szolgáltatásokkal, hozott intézkedéseivel, azért ez más ügy. Itt világos az üzenet, amit meg kell értenünk, és be is kell tartanunk.