A világ legdrágább gyógyszerére volt szüksége Zentének

Tóth Viktória

Szinte elképzelhetetlennek tűnt az a 700 millió forint, melyre még 2019-ben, az akkor másfél éves Zente családjának szüksége volt. A gyermek ugyanis egy genetikai betegségben szenved, állapotának javulását csak a világ legdrágább gyógyszerének számító készítménnyel lehetett elérni. Magyarok milliói követték napról napra a baranyai kisfiú édesanyjának szívbemarkoló Facebook-posztjait. S szurkoltunk együtt egy csodáért. A gyűjtésnek nagy híre ment akkor, egy kis túlzással szinte minden erről szólt. A sok jó ember pedig kisvártatva csodát teremtett. Emlékszem, a szerkesztőségben ültünk, és nekünk is könnybe lábadt a szemünk, amikor megtudtuk: sikerült! A kisfiúból azóta nagyfiú lett, aki már egyedül lépked, határ számára a csillagos ég.

Azóta az arra rászorulóknak támogatottá vált ez a nagyon drága gyógyszer. Ám csak akkor lehet elkezdeni időben a kezelést, ha egy gyermekről megállapítják a betegséget. Ez pedig csak szűréssel lehetséges. Megdöbbentő, hogy csak az elmúlt egy évben 9 újszülött kisbabáról derült ki, hogy SMA-s. Őket pedig azonnal kezelni kezdték, ezzel lehetőségük nyílott egy gondtalan, egészséges életre. Belegondolni is szörnyű, mi lett volna, ha később derül csak ki, hogy valami probléma van. A betegség ugyanis alattomos, az első időszakban semmi sem utal rá, hogy bármilyen baj lenne. 

Ha tehetjük, támogassuk mi is az aláírásgyűjtést a szűrés folytatása miatt, ezzel is esélyt adva a Zentéhez hasonló gyermekeknek és szüleiknek egy boldog jövőre.