Sok a kihasználatlan épület, mert csak számokban gondolkodnak

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ikonikus, sokak szívéhez nőtt épületet veszíthet el Pécs, ha az önkormányzat terve, miszerint eladja a Szivárvány Gyermekházat, megvalósul. A városvezetés egyelőre „csak” forgalomképessé tette az ingatlant, amiből az következik, hogy szándékoznak eladni is, ha vevő érkezne rá. Az épület rossz állapotban van, de sokan inkább a felújítását, fejlesztését szorgalmaznák az eladás helyett. Nyilván nem vagyunk szakértők a kérdésben, hogy gazdaságilag elemezzük az ilyen döntéseket, de sokszor nem csak gazdasági szempontokat kellene mérlegelni a városfejlesztések, a városi működések kapcsán.

Hosszasan lehetne sorolni azokat a pécsi épületeket, ahonnan ki kellett költözniük valamely intézménynek, közösségnek, vagy szolgáltatóhelynek, elég ha csak a Bóbita Bábszínház, a régi vásárcsarnok, a Csipkefa Gyermekkönyvtár épületének sorsára gondolunk, de ezeken felül is számtalan irodahelyiség áll a tágabban értelmezett pécsi belvárosban elhagyatottan, kihasználatlanul amiatt, mert valaki csak a számok síkján tud gondolkozni. 

A Szivárvány Gyermekházban egyenként 6–50 fős létszámmal 19 állandó klub, illetve szakkör működött, a klubok által rendezett hagyományos események (mint például a Vasútmodell Parádé, vagy a JátsszMa! társasjáték-kiállítás és -vásár) pedig már hagyományosan több száz, több ezer látogatót fogadtak. Tehát nem csak a klubok, vagy az uránvárosiak kötődnek az épülethez, hanem az egész város.