Jegyzet

2024.03.01. 15:00

Szentlőrincen sikerült a reneszánsz időket aktualizálni

Mészáros B. Endre

Nem könnyű manapság egy vidéki múzeumnak, egy tájháznak boldogulni, még akkor sem, ha jelentős helytörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Napjainkban minden generációt elcsábít a neten ezernyi érdekesség, miként tudna hát ennél izgalmasabb, értékesebb programokat szervezni számukra egy főszolgabíró és neje emlékét őrző tiszttartó ház? Nos, Szentlőrincen a Brantner–Koncz Múzeum nagyon tud valamit, mert egyre jelentősebb tömeg jön össze a rendezvényeiken. Persze kellett ehhez néhány nagy ötlet, olyasfélék, hogy az utóbbi időben megszervezték a Méz és pálinka nemzetközi fesztivált, a Gyógynövény-szakkiállítás és vásárt, valamint szabadtéri filmvetítést tartottak a vásártéren. Zamatokkal, illatokkal, nosztalgiával átitatott tömegvonzó találkozók, melyek fazont szabnak egy kisvárosnak, pozicionálják az ország bővülő fesztiválforgatagában. 

Szentlőrinc évtizedeken át a Gazdanapokkal határozta meg a régió agrárszakmai kínálatát, s kellett egy olyan újdonság, mely felülírja ezt, sőt az új és népszerű programsorozatot is. Így született meg most a Reneszánsz hagyományőrző fesztivál, mely jelmezekbe bújt vidám dalnokokkal, eredeti középkori tárgyakkal visszarepíti az érdeklődőket néhány száz esztendővel a múltba, s újfent különleges csodát ígér. Mondhatjuk hát, itt a kultúrszervezés is a reneszánszát éli, mert képes hónapról hónapra a múzeumi kollektíva összecsődíteni a régió lakóit. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!