Gazdaság

2008.12.16. 09:41

Szmog: lassan tisztul a levegő felettünk

Tovább csökkent a nagy ipari szereplők szennyezőanyag-kibocsátása, aminek köszönhetően a korábbi éveknél nagyságrendekkel kevesebb bírságot rótt ki idén a Zöldhatóság.

Babos Attila (DN)

Mind a szennyező anyagok miatt kiszabott bírságok, mind a legtöbb káros anyagot kibocsátó cégek oldaláról jelentős változások történtek a megyében, illetve a régióban az elmúlt két-három esztendőben – derült ki tegnap a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség éves értékelőjén.

A sajtótájékoztatón Jeszták Lajos, a régiós Zöldhatóság igazgatója kiemelte: a legfrissebb, 2007-es összesített adatok is azt a fordulatot tükrözik, amely 2005-ben következett be. A régió és Pécs levegőminőségének alakulását erősen befolyásoló Pannon Hőerőmű Zrt. tüzelőanyag-váltásának befejezésével drasztikusan csökkent a megye összes kén-dioxid-, nitrogén-oxid- és szilárd, nem mérgező szennyezőanyag-kibocsátása.

Baranya legnagyobb szennyezőinek élmezőnyében ekkortól találjuk a Duna–Dráva Cement Kft. beremendi és nagyharsányi bányaüzemét, illetve a Carmeuse Hungária Kft. mészüzemét. Mohácson, a Cronospan-MOFA a korábbi farostlemezgyárhoz képest száraz technológiára váltott, és lekerült a legnagyobb szennyezők listájáról. Jeszták Lajos hangsúlyozta, tavaly a szennyvízterhelés egyébként is csökkent Baranyában, azok a cégek is sokat javítottak, amelyek nem váltottak technológiát.

A porszennyezés azonban úgy vált sokkal jelentősebbé Pécsett, hogy a porkibocsátás csak kismértékben emelkedett. Többek között a zöld szervezetek tiltakozásának köszönhetően ugyanis nemrégiben hatályba lépett egy országos jogszabály, amely kimondja, hogy a szálló por kibocsátásának értékeit ezután önállóan kell figyelembe venni, miközben szigorodott a riasztási küszöb is. Eddig ugyanis a szálló por és a kén-dioxid értékeit együtt vették figyelembe. E jogszabály-módosításnak megfelelően a múlt héten a pécsi közgyűlés is változtatott a szmogiradó-rendeletén. Jeszták Lajos érdeklődésünkre elmondta, a szállóporszennyezés egyik fő okozói a gázolaj üzemű autók. Az adatokból azonban azt is vélelmezik, hogy a nagy építkezések a beruházások környékén, illetve a szállítási útvonalakon jelentősen növelhetik a levegő szállópor-koncentrációját.

Tesztüzemben az OKIR

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a napokban indította el az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer, az OKIR tesztüzemét. Honlapjukon keresztül internet segítségével bárki könnyen megtekinthet környezetvédelemmel, és -terheléssel kapcsolatos közérdekű adatokat, például az ipari károsanyag-kibocsátási értékeket, és a legnagyobb szennyezőket.

Fémérzékeny kommandó

Az egész országra kiterjedő idei zöldkommandós akciósorozat elsődleges célja és feladata az illegális fémhulladék-begyűjtés visszaszorítása, a legális begyűjtők fokozott ellenőrzése, az egyre drasztikusabb méreteket öltő színesfémlopások mérséklése volt. Az akció kiemelten érintette az illegális lerakatokat és hulladékkezelőket, különös tekintettel a fémhulladékot begyűjtő vállalkozásokra. A hatóság Baranyában ötvenegy alkalommal tartott célzott zöldkommandós ellenőrzést, elsősorban a fémhulladékot átvevő telepeken, együttműködve a rendőrséggel. Ezt követően pedig ellenőrizték a fémátadó személyeket, vállalkozásokat. Tizenkilenc esetben tártak fel valamilyen szabálytalanságot a telepeken, engedély nélküli hulladékkezelésre öt alkalommal bukkantak. Tizenkét esetben bírságot szabtak ki. Az átadók ellenőrzése után huszonöt eljárást indítottak, és mindenütt hulladékkezelési bírságot róttak ki. Büntetőeljárást azonban nem kellett kezdeményezniük. Az idei akciósorozat tapasztalataira építve módosíthatják a fémhulladék-lerakók működésére vonatkozó szabályokat, miszerint a lerakóknak legalább egy hónapig meg kell majd őrizniük a begyűjtött hulladékot, mielőbb továbbadnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!