Gazdaság

2011.01.14. 10:22

Erőmű a tornacsarnok tetején

Rövidesen négyszáz négyzetméteres áramtermelő napelem borítja a város iskolaközpontjának sportcsarnokát.

Kozma F.

Ezzel a hévízprogram után újabb különleges takarékossági beruházásra készül a kisváros önkormányzata. A 49 kilowattos napelem-villanyerőmű pályázati pénzek segítségével és a saját források felhasználásával létesül, és nemcsak a tornacsarnok, hanem az egész iskolaközpont áramszükségletét biztosítja majd. Ráadásul amennyiben nem használják fel az összes áramot, a felesleget pénzért továbbadják, az erőmű ugyanis ki- és bemenő számlálóórával rendelkezik majd.

Hárs József, a kisváros polgármestere szerint aktuális a napelemek megvétele, ugyanis a tornacsarnok teteje éppen kicserélésre érett, elöregedett pala fedi. Ezért készítették el a terveket úgy, hogy a tetőcserét és a villanytelep elemeinek felhelyezését egyszerre tudják megoldani. Reménykednek a pályázati sikerben, hiszen a zöld energia felhasználása és egyben a környezetszennyezés csökkentése az Unió kiemelt programja.

A bólyiak a tervezés során figyelembe vették, hogy a kisvárosban az elmúlt öt év átlagában évente 2140 órát sütött a nap, így pontosan kiszámíthatták, hogy ilyen fénymennyiség mellett mekkora áramforrásra van szükség ahhoz, hogy csúcsidőben is kielégítse az igényeket.

A naperőmű tervezett megtérülési ideje 6,3 év, ám amennyiben hasznos tapasztalatokat szereznek, minden valószínűség szerint a legtöbb közintézmény hasonló napelemekkel lesz felszerelve. Mint arról már beszámoltunk, a város saját hévízkutakból látja el a közintézmények, az ipari park fűtését, és úgy tűnik, újabb költségtakarékos és egyben termelő beruházások után néz.

Kozma F. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!