Bama.hu videó

2023.09.15. 17:30

Mai napig megdobogtatja a szívét, ha képeslap különlegességet lát (galéria és videó)

Félretett képeslapjai mindenkinek vannak. Főleg olyan lapok lapulnak a ritkán kihúzott fiókokban, amelyeknek fontos jelentőséget tanúsítunk. Tóth Tibor képeslapgyűjtő nemcsak olyanokat tartott meg, ami neki fontos, hanem olyat is, ami az egész utókornak értéket jelent.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Mai napig félreteszem én is a kapott képeslapokat, és ünnepeken előszeretettel küldök is, hiszen van egy fajta bája, és jelentősége annak, amikor levelezőlapot küld valaki, jelezve ezzel, hogy igenis gondolunk a címzettre. Ez sokkal személyesebb, mint egy online küldött üzenet.

- Mikor és miért kezdett el képeslapokat gyűjteni?

– Szerintem minden emberben benne van az a szándék, hogy valamit gyűjtsön. Nálam ez már gyerekkorban is meg volt

 – kezdte történetet a képeslapgyűjtő. – Az én fiatalkoromban volt olyan, hogy diáklevelezés. És hát a szöveges üzenet mellé mit küldhetett az ember: képeslapot a városáról. Ekkor jöttem rá, hogy mennyi lapot kiadtak már Pécsről, így, amikor küldtem egyet a levelezőtársamnak, akkor magamnak is eltettem egy példányt.

Évtizedekig utána nem is foglalkozott a képeslapokkal Tóth Tibor, de egyszer csak megint előkerült az a gondolat, hogy rengeteg képeslap készült Pécsről. Ekkor kezdte el igazán szenvedélyesen gyűjteni a különféle motívumokkal – tájkép, épület, vonat – ellátott lapokat. Ezekhez vásárokban jutott hozzá, vagy bélyegkereskedőknél.

– Amikor már ismertek a bélyegkereskedők, akkor már eltettek külön nekem lapokat, hogy amikor legközelebb betérek hozzájuk, megmutassák. Egyszer az egyik kereskedő egy jó párat összegyűjtött nekem, megszemléltem őket. Az eladó egyszer csak megjegyezte, hogy de elpirultál, amire azt mondtam, hogy még szép, ilyen szép lapokat nem láttam még

 – mesélte Tóth Tibor. – Mai napig megdobogtatja a szívem, ha látok valami különlegességet.

Ma már online aukciókon, vagy más gyűjtőktől szerzi be a képeslapokat, de az egyik unokája a feleségével gyakran jár ki a vásárba, és hoz onnan lapokat neki. Tóth Tibornak már egyfajta adottsága van ahhoz, hogy ránéz egy lapra, és tudja, hogy meg van-e már a gyűjteményében.

– Körülbelül négy-ötezer képeslapot gyűjtöttem össze 

– informált minket Tóth Tibor. – A legrégebbi képeslap, amire a legbüszkébb is vagyok 1897-ből való. Ennél korábbival még nem találkoztam.

Ahogy lapozgattam az albumokat, sokszor elcsodálkoztam és meg is jegyeztem, hogy furcsa a pécsi épületeket, helyszíneket jó pár évvel ezelőtti valójukban látni. Egyes képeslapok azonban olyan intézményeket is ábrázolnak, amelyek már nem is állnak a városban, lerombolták vagy az enyészeté lett. A gyűjtő rendszeresen posztol Facebook-oldalára képeslapokat, és elég sokszor belefut olyan kommentekbe, amelyben azt kérdezik, hogy ez hol van, vagy megállapítják, hogy ez nem is Pécsen van, pedig, de, csak sokan már nem láthatták.

A képeslapokat nézve kaptunk egy kis szeletet Pécs múltjából. Láthattuk a régi Állatkertet, a Pécsi Hadapródiskolát, a Tettyét, de a várost ábrázoló lapok mellett megcsodálhattuk a régi karácsonyi és szilveszteri lapokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában