A legenda ma is tanulságos

2023.09.03. 17:30

Meg kell izzadnunk, hogy a túra végén elámuljunk a látványtól

Itt van az ősz, itt van újra - Petőfi Sándor versének sorai sokáig csak az iskolakezdést juttatták eszembe, ma már azonban az ősz beköszönte a kirándulások idejét jelenti. És van egy pár hely, ahová érdemes ellátogatni Baranyában.

Czeczon Enikő

Ha beírjuk az internet keresőjébe, hogy mecseki kilátók, akkor biztos, hogy elég hamar belefutunk a Zengő csúcsán lévő építménybe és a Zsongorkő kilátóba.

Gigakilátó a mecseki gigászon

Ha látni akarjuk a Mecsek gerincének csúcsait, vagy a Szársomlyót és a Tenkes-hegyet, vagy éppen a Mórágyi gránitrög hullámos hátát, akkor kirándulóként az irányt az egész Dél-Dunántól legmagasabb pontja, a Zengő felé kell vennünk. Pár évvel ezelőtt a hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére Pécsvárad és a megyei önkormányzat 162,9 millió forint támogatást kapott, így született meg a huszonkét méter magas, hétemeletes gigakilátó.
Júliusban múlt három éves az építmény

A kilátó nagyon fiatal, hiszen hivatalosan 2020. július 29-én adták át, és több turista egyidejű tartózkodása esetén is megfelelő biztonságot nyújt. Ezt az építésnél azért tartották fontos szempontnak, mert az érintett terület a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet része, a Natura 2000 területe, és rengeteg túrázót vonz. De nem csak a kilátó és az onnan megszemlélhető gyönyörű panoráma vonzza a kirándulókat, hanem maga az erdő, és a benne fellelhető ritka növények is, köztük a bánáti bazsarózsa.

Meg kell küzdeni a látványért

Egyszerűen lehetetlen nem leírni minden baranyai kilátó esetében, hogy onnan nyílik a legszebb kilátás a Mecsekre és a környékre. De az egyik legcsodálatosabb panorámáért meg is kell küzdeni a túrázónak. A Zsongorkő kilátóhoz három kilométer hosszú, igen nehéz domborzatú, sok helyen sziklás útvonalon lehet eljutni. A csúcsra jutva először azért kapkodunk levegőért, mert kifulladtunk az emelkedőtől, de aztán az elénk táruló látványtól akad el a lélegzetünk.

Inkább vállalták  a kővé válást

A kilátó felé haladva kőtornyokba bukkanunk. Ezek a Babás-szerkövek, amelyek a Mecsek legismertebb látványosságai. De nem csak különlegességük, hanem legendájuk is figyelemreméltó.

A történet szerit a Jakab-hegy alján volt egy falu, ahol élt réges-rég két gazdag család, akik egyfolytában versengtek egymással. Egy nap egy ismeretlen koldus tért be mindkét házhoz, de elzavarták őt mindkét helyről, mire a koldus megátkozta őket: – Váljatok kővé, abban a pillanatban, amikor a legboldogabbak akartok lenni! 

A két gazdának egy-egy lánygyermeke volt, és egy napon mentek férjhez. Az egyik lakodalmas nép megelőzte a másikat, így amikor az egyik család jött vissza a Jakab-hegyi barátok templomából, ahol az esküvőt tartották, a másik még csak fölfelé tartott. Összetalálkoztak az úton ott, ahol a mély szakadék felett a legkeskenyebb volt az út. De egyik vendégsereg sem akart kitérni a másik elől. A versengő örömapák ekkor egyszerre szólaltak meg: – Inkább váljunk kővé, de ki nem térünk!” Az egész násznép ezután azonnal kocsikkal, lovakkal együtt kővé változott és azóta is ott állnak sorban a hegyoldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában