Az aszály sem akadály

2022.07.29. 18:00

A korábbinál is több búzát ajánlottak fel a Magyarok Kenyere program keretében a baranyai gazdák

A rendkívüli aszály is téma volt a Magyarok Kenyere program sombereki búzagyűjtő napon péntek délelőtt.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

– Tavaly 40 tonna búza gyűlt össze Baranyában, idén már 50 tonnánál járunk. Ez talán annak is betudható, hogy tettem egy olyan felajánlást a Békés megyeiek felé, mivel ott nagyon nagy az aszály, hogy az itt összegyűjtött, megőrölt búzából a lisztnek a felét átadjuk számukra – mondta pénteken a Baranya Megyei Búzagyűjtő Napon Sombereken Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei elnöke. 

Talán ez is inspirálhatta a baranyaiakat, hiszen míg tavaly 130 felajánlás érkezett, idén ez meghaladta a 160-at, de a felajánlás nemcsak magánszemélyektől, hanem több szövetkezettől érkezett, ahol több százan dolgoznak. Így talán nem túlzás kijelenteni, hogy Baranyában több ezer ember kapcsolódott idén a Magyarok Kenyere programhoz, említette Rittlinger József. Alig ért a mondat végére, mikor egy újabb gazda érkezett a sombereki gyűjtőpontra. Lóga Szabolcs magyarhertelendi gazda, aki idén először csatlakozott a jótékonysági programhoz. Mint lapunknak elmondta, internetes fórumokon, az agrárkamara oldalán olvasott a kezdeményezésről, és úgy döntött, száz kiló búzával segít.

– Szántóföldi termeléssel foglalkozunk, illetve állattenyésztéssel, húsmarha és birka tenyésztéssel. A családi vállalkozást édesapám és a nagybátyám indította el a rendszerváltáskor. Én ebbe beleszülettem, és beleszerettem – említette a magyarhertelendi gazda, aki lapunknak azt is megemlítette, hogy az utód már megvan, a kétéves kislánya. 

A Magyarok Kenyere jótékonysági program Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők, és az ebből őrölt lisztből sütötték meg az augusztus 20-au ünnepi kenyeret, és a megmaradt lisztet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta. Évről évre egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így a felajánlott búza száma tavaly a százszorosára emelkedett, melyből több rászoruló magyar családot lehetett támogatni, határon innen és túl.

A Búzagyűjtő Napon téma volt az idei rendkívüli aszály is. Mint mondták, volt már aszályos időszak, például 2012-es év, mikor öt mázsa kukorica termet a megyében, de ilyen aszályra, amely minden növényt érint, ilyenre nem emlékeznek. Kiemelték, ez már veszélyezteti az idei vetést is, mert augusztus 20-a környékén megkezdődik a repce vetése, és mivel nincs megfelelő talajnedvesség ez későbbre halasztódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában