Újabb befektető jöhet Baranyába

2022.11.19. 20:02

Hoppál: a város érdekében kell a kormányzati kapcsolat

Nem kizárt, hogy hamarosan a kormány újabb befektetőt irányít Baranyába, a pécsi térségbe – erről is beszélt Hoppál Péter pécsi fideszes parlamenti képviselő azt követően, hogy a múlt héten tárgyalt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezetőjével. A kormány célterülete ugyanis most a déli országrész lett.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Néhány nappal ezelőtt Péterffy Attilával, Pécs baloldali polgármesterével együtt tárgyalt Joó Istvánnal, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezetőjével Hoppál Péter, Pécs fideszes parlamenti képviselője. A találkozó után azt mondta, hogy országgyűlési képviselőként rendszeres egyeztetett eddig is a HIPA illetékes vezetőivel, akik maguk is számtalanszor érkeztek a térségbe az invitálásukra, de az elmúlt fél évben felgyorsultak a folyamatok, mert Kelet-Magyarország helyett - ahol szűkösebbek az energiaellátási és munkaerőkapacitások – inkább a Dél-Magyarországot ajánlják a befektetők figyelmébe.

– Az állami befektetési ügynökség a Magyarországra beruházó szándékkal érkezőket kikézbesíti a különböző ipari zónákba, attól függően, hogy mekkora energiaszükséglet, munkaerő-kapacitás az igényük. Az előző fideszes városvezetés azt a célt tűzte ki, hogy gazdaságilag megerősíti a várost, a 2015-ös kormány-város szerződésben alapján a kormány több milliárdos támogatásával a pécsi ipari parkban a kapacitásokat erősíteni tudtuk, csarnoképítési program zajlott le,  és ezek eredményeképpen tudtak külföldi gyárak letelepedni – mondta Hoppál Péter. Szerinte, 2017-19 között a pécsiek számára ugyan kevésbé volt látható, de a nemzetközi nagytőke megjelent Pécsett és  az iparűzési adóbevétel a korábbi stagnálásból kimozdult pozitív irányba, másfélszeresére emelkedett.

– 2019-ben a baloldali városvezetés már beleült a készbe, merthogy addigra már a város önfenntartóképessége pozitív lett, de ez a pozíció leromlott a baloldali városvezetés időszakában. Ám azóta is fenntartottam az együttműködést a HIPÁ-val, és újabb gyárak érkeztek,  így a több száz munkahelyet teremtő Hanon Systems,  vagy a magas hozzáadott értékű munkahelyek teremtő dán Foss biotechnológiai cég leányvállalata, a Soft Flow  is felépítette üzemét, valamint a japán Seiren is bejelentette, hogy első európai gyárát Pécsett építi fel, ami már el is készült. Mivel a déli országrészt ajánlják a befektetők figyelmébe, ezért elsők között a HIPA Baranya megyét jelöli meg – mondta, hozzátéve: "ezért volt fontos, mivel a célunk közös a baloldali városvezetéssel bármennyire is másképpen gondolkodunk, hogy találkozzunk a HIPA vezetőjével".

– Annak ellenére voltunk ott, hogy a baloldali városvezetők eddig semmit nem tettek annak érdekében, hogy a városfejlesztés előre lépjen három év alatt, csak a kormány által támogatott, az előző városvezetés idején indított projekteket valósították meg, önálló gondolatuk, projektjük nem volt azonkívül, hogy télen idehozták az óriáskereket, valamint Pécsen másodjára tartották meg a pride-ot. A városvezetés eddig bármilyen nagy tanácsadói díjakat fizetett, és új főosztályt létesített, képtelen volt koordinálni városfejlesztést, ezért folyamatosan életben kellett tartani a kormányzati kapcsolatokat.

Hoppál kitért rá, most viszont elérkeztek ahhoz a ponthoz, hogy a városvezetés is bejelentkezett a HIPA új igazgatójához, mivel állandó partnerként maga is tárgyal, ezért kérték, hogy együtt üljenek asztalhoz, tekintsék át, hogy a közös érdek alapján milyen lehetőségek vannak a Pécs környéki és a pécsi további beruházások vonatkozásában. 

Megemlítette, hogy konkrét befektetői szándék is van, ám a partnerek miatt nem árulhatott el további részleteket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában