Közös erőfeszítés

2022.11.11. 16:35

Hoppál: elkezdődött a vasasi szeméthegy teljes felszámolása (Galéria)

Megkezdődött a vasasi nagy szeméthegy elszállítása kormányzati támogatásból a Baranya Megyei Kormányhivatal közreműködésével – jelentette be a helyszínen Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő és Horváth Zoltán főispán. A megyében több mint harminc helyszínről viszik el a szemetet az illegális hulladéklerakókból.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Közel tíz évvel ezelőtt kezdett el bontási hulladékot hordani a Pécshez tartozó Vasas határába a Profi Bontó Kft. A hirdi vállalkozás a 6-os útról északra, a településrész határába pakolta le a törmeléket. A kft. nem rendelkezett semmilyen engedéllyel arra, hogy hulladéklerakót alakítson ki az egyébként a tulajdonában lévő területén, a felhalmozott hegy elhordását néhány nappal ezelőtt kezdték meg. 

Rendszeresen büntették őket

Hoppál Péter, Pécs fideszes parlamenti képviselője a már zajló munkálatok helyszínén arról beszélt, hogy a környezetvédelmi felügyelőség több körben is megbüntette azt a céget, amely a B52 és a Boccaccio diszkó, a Zsolnay-negyed, és a 400 ágyas klinika bontásából származó anyagot is idehordta. 

– Az európai jogrendben lehetséges, hogy egy cég fittyet hányjon az embereknek az egészséges környezethez való alapjogára, ezért döntött úgy a polgári kormány, hogy szükség van egy olyan országos programra, ami az élővizek megtisztítására, illegális lerakók felszámolására irányul kormányzati támogatással

 – mondta. 

A hatóságok már 2012-ben elindították a céggel szemben a különböző eljárásokat, de nem álltak le, tovább vitték a szemetet Vasas határába. Az elmúlt évek alatt több százmillió forintos bírságot, kötelezést róttak ki rájuk, ezek végül odavezetettek, hogy elindult a vállalkozás felszámolási eljárása. Ez meglehetősen hosszúra nyúlt, a 2020-ig tartó eljárás során sokan jelentkeztek olyanok, akiknek követelésük volt a céggel szemben, így végül arra már nem maradt pénz, hogy a több mint 60 ezer tonnára becsült törmeléket elszállítsák a területről.

Országos program keretében viszik el

A lehetőség erre csak azt követően nyílt meg, hogy állami kézbe került a terület és 2020-ban a kormány elindította a Tisztítsuk meg az országot! akciót, amely azóta bővült, kiszélesedett, és a Baranya Megyei Kormányhivatal is be tudott kapcsolódni a hulladékhegy eltávolítása érdekében. 

Horváth Zoltán főispán kitért arra, hogy több mint 30 helyszínen zajlik a megyében hasonló kármentesítés, ami közel 120-130 millió forintos költséggel jár a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Remélik, hogy ezek a hulladékhegyek megszűnnek, és mindig fontos, hogy a helyi közösség, a parlamenti képviselet és a kormányhivatal is ugyanazt a célt szeretné elérni. 

– Tíz évvel ezelőtt kezdtük el vizsgálatát annak, hogy miként lehetne eltüntetni a hegyet, milyen büntetést lehetne kiszabni a vállalkozásra, de még a büntetés sem volt behajtható a cégen, mert nem volt a tulajdonosok nevén semmi – mondta Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető, aki már évekkel ezelőtt a közgyűlésben is a környezetvédelmi ügyekért dolgozott. Berényi Zoltán (ÖPE), a terület egyéni önkormányzati képviselője megköszönte a hulladékhegy eltüntetésében résztvevőknek a közreműködést, megjegyezte, hogy ezzel az egyik választási ígérete is teljesült. 

Bűncselekménynek minősülhet

A hazai jogszabályok tavaly óta egyébként még tovább szigorodtak: az illegális hulladéklerakás már nemcsak súlyos bírságokat vonhat maga után, hanem valóban büntetőjogi felelősséggel is jár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!