Emelték a búzafelajánlást a baranyaiak

2022.11.09. 20:25

Idén 15 tonna lisztet osztottak ki a helyi gazdák a Magyarok Kenyere program keretében

A Magyarok Kenyere Alapítvány szerda este a bólyi Roth Pincészetben tartotta hagyományos adományozó ünnepségét.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány szerda este a bólyi Roth Pincészetben tartotta hagyományos adományozó ünnepségét, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében összegyűlt lisztadományt jelképesen átadja a támogatott szervezeteknek.

Rittlinger József, a NAK baranyai elnöke elmondta, idén ismét több búza gyűlt össze, Baranya megyében több mint 47 tonnányit ajánlottak fel a gazdálkodó szervezetek és magán gazdálkodók, amely mennyiségből 26 tonna liszt lett.
– Összesen 15 tonna maradhatott a helyi szervezeteknél, de öt tonnát a nagy szárazság miatt felajánlottunk a Békés megyei gazdatársaknak, melyet két héttel ezelőtt meg is kaptak és ki is osztottak az érintetteknek. Baranya megyében a tavalyihoz képest több búzát ajánlottak fel a gazdálkodók, annak ellenére, hogy nálunk is nagy szárazság volt, amely rányomta itt is a bélyegét a termésmennyiségre – mondta. A megyei elnök hozzátette, a kiszállítás novemberben megkezdődik, és december első hetéig minden támogatott szervezethez odaér a lisztadomány. 

Ebben az évben 10 tonna lisztet osztottak ki a program keretében a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Dél-Baranyáért Alapítvány, a Szent Márton Caritas Alapítvány, a Bólyi Egészségügyi Gyermekotthon Lakóiért Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete, a Máriakéméndi Családok Átmeneti Otthona, valamint a Sásdi Családok Átmeneti Otthona között.

Pécsről indult a kezdeményezés

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés 2010-ben, Pécsről indult el Korinek László ötlete nyomán, amelynek hatására 2011-ben 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze a szervezők. 2013-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is bekapcsolódott a kezdeményezésbe, 2018-ban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége átvette a program lebonyolításának jogát, egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítványt is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában