Idősen sokkal nehezebb

2023.06.12. 15:20

Így alakult a regisztrált álláskeresők száma Pécsen az elmúlt 10 év során

Közel 70 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma 2012 és 2022 között Pécsen – írja a PecsAllas.hu, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisára támaszkodó cikkében.

Bama.hu

A portál kifejti, hogy a csökkenő tendencia az elmúlt tíz év során csupán egyszer, a koronavírus-járvány kirobbanásával tarkított 2020-as esztendőben tört meg. Ekkor 32,4 százalékkal emelkedett a Pécsi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott álláskeresők átlagos száma a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve azonban minden más esztendőben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke több esetben is elérte a 20 százalékot, olykor pedig akár a 30-at is.

Az NFSZ havonta frissülő regisztere az álláskeresők száma mellett, azok nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti megoszlásáról is képet ad. Erről készített összesítő táblázatot a PecsAllas.hu:

A Pécsi Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

 

A táblázatból jól látszik, hogy a nemek tekintetében jellemzően a nők voltak többségben a pécsi álláskeresők között, bár az eltérések minimálisak, mindössze néhány százalékosak voltak. Ennél viszont markánsabb különbségek bontakoztak ki a korosztályok szerinti összevetésben, amiből az látszik, hogy több éven keresztül is a 25-54 éves korosztályból került ki a regisztrált álláskeresők kétharmada Pécsen. Számuk ugyanakkor meredeken csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 év és feletti korosztállyal, akik 2022-ben is a 2012-eshez hasonló mennyiségben voltak jelen az álláskeresői adatbázisban.

Hasonlóan élesek a különbségek az iskolázottság szerinti összehasonlításban is, amiből az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők legnagyobb hányadát a csupán általános iskolát teljesítők, illetve a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek adták. Előbbiek esetében ez az arány 27-32 százalék, míg utóbbiakéban 26-31 százalék között mozgott. Ezt követően az arányok fokozatosan csökkentek, egészen a főiskolát, egyetemet végzettekig, akik mindössze a 9-13 százalékát tették ki a regisztrált álláskeresőknek az elmúlt tíz esztendő során Pécsen. Forrás: Az elemzést készítette a PecsAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában