Bama.hu videó

2023.09.08. 20:00

Október közepéig tart a munka az ültetvényeken (galéria és videó)

Javában zajlik a szüret a Villányi borvidéken, s október közepéig nincs is megállás. Günzer Tamás Pincészeténél pénteken kezdődött a portugieser szedése a Bocor-dűlőben. Egy rövig időre feltartottuk a borászt, hogy meséljen a munkáról.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Ötven dolgozó szüretelt pénteken a Bocor-dűlőben Günzer Tamás ültetvényén, ezen a napon minimum 250 mázsa szőlőt szednek le. Amikor a kombájn is dolgozik, és a kézi szüret is halad, akkor nem ritka, hogy 6-700 mázsát is fel tudnak dolgozni egy napon Günzer Tamás villányi pincészeténél.

– Összesen 80 hektáron szüretelünk, tehát menni kell szinte minden nap. Egy részét géppel szedjük, de a javát sajnos kézzel kell, mert vannak olyan területek, amelyeket kombájnnal nem tudunk megközelíteni

 – mondta Günzer Tamás villányi borász. Mint folytatta, augusztus 20-a után kezdték a szüretet és jól állnak, nagyjából a 30-35 százaléka már készen van.

– Növénytermesztési szempontból nagyon nehéz évünk volt, mert a peronoszpóra olyan szinten jelen volt a borvidéken, de szerintem országosan is, hogy aki egy kicsit is megcsúszott a permetezéssel, annak óriási terméskiesése lett. Emlékszem, hogy derékig elsüllyedtek a traktorok, de mentünk, mert nagyon nagy volt a nyomás. Az ültetvényeket szerencsére meg tudtuk védeni, de nehéz év volt

 – mesélte a borász. A sok permetezés nyilvánvalóan a költségekben is megmutatkozott. Hogy mennyire terheli meg a pincészetet ez, arra Günzer Tamás azt válaszolta: Nincs választás, kerül, amibe kerül, hiszen az sokkal nagyobb kár, ha nem lesz termés.

Most a szezon végére egy kicsit megkönnyebbültek a termelők, hiszen augusztusban, és eddig szeptemberben is a legjobb időjárásban érnek a szőlők. Nagyon jó évjárat várható. 

Günzer Tamásék most a harkányi, máriagyűdi részen terjeszkednek, fehérszőlőt telepítenek.

– Most az a tendencia van, hogy a fogyasztók jobban fordulnak a fehérborok felé, és én úgy gondolom, hogy akkor jó egy borász, ha felveszi a ritmust a fogyasztókkal. Szívem szerint csak prémium nagytestű vörösbort készítenék, de ha a piac azt diktálja, hogy márpedig most a fehérbor irányába fordulunk, akkor azt le kell követni. És én magam is nagyon szeretem egyébként a fehér borokat (is)

 – mondta.

Csak a szép szemeket engedi tovább

A pincészet 6 éve a korábbinál precízebb bogyózógépre váltott, amely túl azon, hogy tökéletesen lebogyózza a fürtöt, még át is válogatja. Egy görgősoron keresztül lepotyognak a nem kívánatos apró bogyók, amelyek az erjedésnél rontanák a minőséget. Mint megmutatták, és elmagyarázták, ez a masina száz százalékosan kiveszi a levelet, a kocsányt és csak gyönyörű szemeket enged tovább, tehát ezzel egy sokkal tisztább ízű és illatú bort tudnak készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában