Tetőzött a Duna Mohácsnál

2023.12.20. 18:30

Néhány nap alatt két méterrel csökken a vízszint

Szerdán reggel 701 centiméterrel tetőzött a Duna Mohácsnál, amit gyors apadás követ, szűk egy hét leforgása alatt csaknem két méterrel csökken a vízszint.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult, és az I. fokú készültségi szinteket helyenként erősen megközelítő vagy is meg is haladó vízszinteket okozó árhullám szerdán a délelőtti órákban elhagyta az országot.

Mohácsnál 701 centiméterrel tetőzött a folyó, egy centiméterrel magasabban annál, amikor elrendelik az első fokú árvízvédelmi készültséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokottnál gyakrabban ellenőrzik a gátak és egyéb védművek állapotát, további óvintézkedésekre várhatóan nem lesz szükség.

Az Országos Vízjelző szolgálat előrejelzése szerint a következő szűk egy hét során gyors apadás kezdődik, jövő keddre már csak ötszázas vizet várnak Mohácsnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában