Mohácshoz közelít az árhullám

2023.12.27. 20:00

Várhatóan az esztendő utolsó napján tetőzik a Duna

Az elmúlt tíz év legnagyobb árhulláma vonul le a Duna magyarországi szakaszán. A folyó a hazai szakaszán Nagybajcsnál már apad, lejjebb árad, Mohácsnál várhatóan Szilveszter napján tetőzik.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Forrás: MW

Fotó: Németh András Péter

A Duna vízgyűjtő területén, az Alpokban helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett az elmúlt időszakban, az enyhe időjárás miatt pedig még 3000 méteres magasságban is elindult a hóolvadás.

Mindennek egyenes következményeként a Duna vízrendszerén is árhullámok indultak el, amelyek közül a legutóbbi már a Duna hazai szakaszán jár. 

Ekkor vízre évtizede nem volt példa, 2013 óta először a Duna vízszintje elérte a budapesti alsó rakpartot is.

Mohácsnál szerdán reggel 706 centimétert mutatott a vízmérce, az előrejelzések szerint még további egy méterrel emelkedik a vízszint, a tetőzést az esztendő utolsó napjára várják.

Akkor 812 centis lesz a víz, így várhatóan nem lesz szükség a másodfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére, s a kompközlekedést sem lehetetleníti el az áradás.

Idén volt egyébként éppen tíz éve annak, hogy a valaha mért egyik legnagyobb árhullám söpört végig a Dunán.

Akkor a legkritikusabb helyzet Dunaszekcsőn alakult ki, ahol a falut nem védi töltés. A homokzsákból emelt gátakat még a tetőzést megelőző éjszaka is magasították. Végül sikerrel jártak, a folyó nem öntötte el a veszélyeztetett utcákat, házakat.

A Duna Dunaszekcsőnél 977 centiméteres vízállással tetőzött, Mohácson 964 centimétert mértek. Ez a valaha volt egyik legnagyobb áradásnak bizonyult.
Mohácsnál a védművek remekül vizsgáztak, a tetőzés nagyjából másfél méterrel a meglévő gátak magassági szintje alatt következett be.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) összefoglalója szerint az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 centiméteres budapesti tetőzésével az addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte.

Ám nem kellett sokat várni és 2003. augusztus 29-én majdnem (egy centiméter híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 centiméteres vízállással.

A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 centiméteres tetőzéssel.

Az ezt követő évek átmenetileg rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek.

Majd jött a már említett 2013, és egy újabb, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Dunán.

Az ezt követő években - egészen napjainkig - nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón.
Ugyanakkor negatív csúcsokat ez az időszak is tartogatott, 2018-ban a Duna Budapestnél kétszer is megdöntötte a valaha mért legkisebb adatot: október 17-én 41 centiméteren, vagyis az addigi minimumhoz viszonyítva 10 centiméterrel alakult alacsonyabban a vízszint, aztán október 25-én további 8 centiméterrel kisebb, 33 centiméteres vízállást észleltek.

Öt éven belül tehát egyaránt megdőltek a legnagyobb és legkisebb értékek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában