Répa, retek, mogyoró

2024.02.02. 14:00

Vitaminbombák jelzik a tavasz közeledtét a Pécsi Vásárcsarnokban

Ha szóba kerül a retek, akkor rögtön az a nyelvtörő juthat eszünkbe, hogy „Répa, retek, mogyoró, korán reggel ritkán rikkant a rigó”. A minap, amikor piaci körutunkra indultunk, folyamatosan ezt mondogattam magamban. Olyan tökéletesen passzolnak ezek a szavak egymáshoz.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

Hétvégére enyhülést mondanak az időjárásban, aminek sokan talán örülnek, de én annyira nem dobtam el tőle az agyam, mert sokkal könnyebb megfázni hét–nyolc fokban, mint a nagy mínuszokban. Ezért mindenképpen be kell spájzolni vitaminbombákból a következő hetekre. Szerencsére a Pécsi Vásárcsarnokban minden megtalálható, és most, hogy egyre több retek megjelent, így az is felkerült a listánkra. 

Ha már szóba került a lista, akkor mindenképp meg kell említeni, hogy a piacon sokan még papíralapú listát visznek magukkal. Egy úr komolyan vette a benne foglaltakat – összeírhatták neki –, az adott terméket csak a papíron feltüntetett kofánál vette meg. Nála is szerepelhetett a retek, meg még sok más vásárlónál is. De dilemmába is kerültek sokan, és kérdezték az eladókat, hogy melyiket ajánlják. Hát persze, hogy mindet, mert ugye a retek se egyféle. Külsőre van hengeres, ovális, kerek, míg színe lehet fehér, sárga, lila, fekete, vörös. 

Az egyik vásárló remek döntést hozott: mindegyikből vásárolt. 

Ami biztos, hogy jó döntést hoztak azok, akiknek kosarába került ebből a tél végi vitaminbombából. Nem lepődtünk meg, amikor kiderült, hogy ezt a zöldséget már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták és sok étel alapját képezte, és kutakodásom során azt is meg tudtam, hogy a retek a hagyma és fokhagyma mellett az ókori Egyiptomban a piramis­építő munkások napi étrendjének szerves részét képezte. Nem is csoda, hiszen fontos volt az egészség, hogy megépítsék a világ hét csodájának egyikét. 

Hogyha egy jelzőt kaphatna az összes retek, akkor azt kapná, hogy jótékony, mert jó hatással van az érrendszerre, a bőrre és gyulladáscsökkentő is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában