Az idén a vonat tarolt

2022.10.18. 07:00

Kevesebb baleset, de több halott Baranyában is

Jó hírnek indul, de szomorú véget ér a most közzétett friss baleseti statisztika. Amelynek első táblázatai kevesebb karambolt jeleznek az előző éveknél, ám kiderül, hogy a tavalyinál másfélszer több halálos áldozattal.

Szűcs Zsolt

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Sajnos, úgy tűnk, nem tudunk visszavenni a tempóból: a közúti baleseti okokat összegző diagramok évről-évre ugyanúgy kezdődnek: gyorshajtás! Pedig, kár a sietségért: ha egy Pécs–Szigetvár utat veszünk alapul, a sok köztes település miatt három percet sem nyerünk, ha az országúton 90 helyett 130-cal robogunk.  

Ám az autóklub és a rendőrség friss statisztikái szerint csak Baranyában már az év első nyolc hónapjában hiába rohantunk, (417 sérült mellett) 15 embernek nem sikerült a megérkezés – ez egyaránt a másfélszerese az előző két esztendő számainak. Csöppet sem vigasztaló, hogy nem is mi tapossuk a legjobban a gázpedált, hiszen az átlagból rakétaként kilövő Pest és Bács megyékben ennél is háromszor több autós-motorost vártak hiába haza. Tanulni viszont Nógrádba mehetnénk: a megye mérete és földrajzi elhelyezkedése mellett is szinte hihetetlen, hogy ott mindössze egy ember vesztette életét az utakon. 

Pedig e számok nélkül akár örvendezhetnénk is, hiszen a „csak” sérüléssel járó balesetek országosan, és megyénkben is csökkenő tendenciát mutatnak: a baranyai 308 tizenkettővel, illetve tizeneggyel kevesebb, mint két éve és tavaly. És a kétszeres csökkenéssel ráadásul Borsod és Szolnok mellett csak mi büszkélkedhetünk.  

Az ittas vezetés terén felemás a helyzet: az alkoholos sofőrök – a megyék között két esztendő óta egyedül csökkenően – 21 karambolért feleltek augusztusig; kevesebbszer, mint a négy-tíz évvel ezelőtti átlag fele. Ugyanakkor az ellenőrzéskor a szondák 591-szer színeződtek el, ez 30%-os növekedés – sok piás sofőrnek tehát csak szerencséje volt, hogy nem ugrott vagy kanyarodott elé senki. Úgy tűnik, maga a szondáztatás sem elég elrettentő vagy népnevelő: az idén Baranyában megfújatott 52 639 fiolát nehéz ugyanis garantáltan kikerülni.

Lámpaoszlop, öles fa és vonat is szakított ketté gyilkosan kocsit 

Olykor horrorisztikus jelenetekhez vonultak ki az az idén megyénkben is a mentők, katasztrófavédők. Az idén a vasúti balesetek okoztak megdöbbentően sok tragédiát – egy hónapra se kell visszatekinteni a vásárosdombói csattanásig, ahol ráadásul egy lassításra külön figyelmeztető gyalogos mellett száguldott halálba egy házaspár. Újpetrén az egész falu gyászolja a májusi horrorbaleset két áldozatát, a boltba kerékpározáskor árokba taszított édesanyát és 12 éves lányát. És az egyik legfrissebb esetként, Pécs közepén őrzik gyertyák az emlékét annak az autósnak, aki az éjszakai üres, négysávos 6-os úton csapódott egy villanyoszlopba – a roncsból laikusként is megállapíthatóan nem sétakocsikázás közben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában