Kattan a bilincs

2023.10.12. 09:30

Cégvezetők buktak meg - két milliárdos kár miatt történt vádemelés

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személlyel szemben, akik közreműködésével több, mint 2 milliárd forint kárt okoztak egy központi költségvetési szervnek.

Bama.hu

Fotó: Gorodenkoff

A vádirati tényállás szerint a vádlottak közül hárman egy központi költségvetési szerv vezetői voltak, mely szervezet vagyonkezelője volt többek között két budapesti temetőnek.

A szervezet mindkét emlékhely vonatkozásában ellátta a fenntartási és üzemeltetési feladatokat, melyek ellátása érdekében 2017. és 2019. évben közbeszerzési eljárás kiírására került sor. A költségvetési szerv akkori vezetője baráti kapcsolatban állt egy gazdasági társaság vezetőjével, mely cég szintén indult a közbeszerzési eljárásban. A költségvetési szerv két vezetője, valamint a közbeszerzési eljárásban induló cég az eljárás befolyásolására törekedtek abból a célból, hogy a nyertes ajánlattevő az érintett gazdasági társaság legyen. Ennek érdekében az ajánlati felhívás, valamint a pályázat elkészítésében a kiíró szerv vezetői is részt vettek.

A vádlottak megállapodása alapján a közbeszerzési eljárás során nyertes ajánlattevőnek hirdették ki az érintett gazdasági társaságot is, mely társasággal a költségvetési szerv vállalkozási keretszerződést kötött.

A keretszerződés megkötését követően a nyertes cég megkezdte az érintett sírkertben, temetőben a fenntartási munkálatokat, azonban ezeket a munkálatokat a piaci árhoz képest túlárazták.

A tervezett munkákon kívül a nyertes cég eseti megrendelések alapján is végzett munkákat, ezek a munkák azonban vagy indokolatlanok, vagy a piaci árnál lényegesen magasabbak voltak.

A túlszámlázás és megrendelések célja, hogy a központi költségvetési szerv pénzeszközei a nyertes gazdasági társasághoz kerüljenek. 2017. és 2020. év között négy éven keresztül a költségvetési szerv főigazgatójának irányításával több, mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A későbbiekben a megbízott cég a munkákat fiktív szerződésekkel tovább számlázta különböző cégeknek, melyek vezetői ezen összegeket visszajuttatták a költségvetési szerv vezetője részére.

Az ügyészség a költségvetési szerv érintett vezetőit, a nyertes vég vezetőjét hűtlen kezelés bűntettének minősített esetével, vesztegetés, vesztegetés elfogadásának bűntettével, míg a többi vádlottat pénzmosás bűntettével vádolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában