Baj lehet belőle

2023.11.10. 15:40

A bankkártyája adatait TILOS megadni! - videó

Új megelőzési módszert használnak a rendőrségi szakemberek.

Bama.hu

Fotó: EugeneEdge

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai telefonon hívják fel a lakosság figyelmét az online térben az adathalász kísérletekre, a csalók módszereire.

A telefonos csalások számtalan formája létezik, a legelterjedtebbek azok, amikor magukat banki alkalmazottnak kiadva próbálnak bankszámlához férkőzni a bűnözők. Adathalászat során sokszor súlyos tízmilliókat emelnek le a számlákról, ezért nem árt fenntartással kezelni az olyan hívásokat, amelyek bármilyen módon a bankkártyaadatok megszerzésére irányulnak.

Ha mégis megtörtént a baj, célszerű minél előbb bejelenteni a rendőségen, mert sok esetben a számláról eltűnő pénzek gyors közbelépéssel zárolhatók a célszámlán. A Mohácsi Rendőrkapitányság az utóbbi időben több ilyen esetben sikerrel gátolta meg, hogy a pénz a csalókhoz kerüljön. A kiberbűnözők három esetben több mint 28 millió forintot csaltak ki, amelyből 18 milliónál többet már sikerült is visszaadni a sértetteknek.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat találnak a KiberPajzs[1] oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában