Rendkívüli időjárás

2024.03.18. 09:00

2013: az év, amikor a hó volt az úr nemcsak Baranyában, hanem az egész országban

A legtöbben emlékszünk arra, amikor tizenegy évvel ezelőtt letarolta országunkat a hó. 2013. március 14-én és 15 -én mindenhonnan csak olyan hírek érkeztek, hogy az egész országban káosz uralkodik.

Czeczon Enikő

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: justkgoomm

Hírportálunk először március 13-án számolt be arról 2013-ban, hogy húsz centis hó, száz kilométeres erősségű szél várható a térségben. Majd március 14-én elsőfokú, citromsárga előrejelzést adott ki az OMSZ Baranyára, majd később narancssárgát. A meteorológiai szolgálat azt kérte aznap, hogy aki teheti, ne induljon útnak. Azonban ezt nem mindenki tehette meg, vagy akkor érte el a hófúvás híre, amikor még rég úton volt. 

Nehezen voltak járhatók az utak Baranyában, állt a forgalom sok helyen, és számos baleset is történt a térségben. Árokba csúszott autókról, szalagkorlátnak ütközött járművekről, keresztbe fordult buszokról és kamionokról, összecsúszott autókról, áramkimaradásokról, elakadt vérszállítóról számoltunk be portálunkon.  

Pécs belvárosában katasztrofális volt a közlekedés. Több busz akadt el Barbakánnál, és rengetegszer vonultak ki a tűzoltók is esetekhez. Az utakat jég borította, melegedőhelyeket hoztak létre, például Ladon, ahol elakadt buszok utasait fogadták.  

Sok ünnepi megemlékezés elmaradt 2013-ban

A hókotrók folyamatosan dolgoztak, de volt, amelyik szintén elakadt ebben az ítéletidőben. És érkeztek a hírek arról is, hogy az ünnepi megemlékezések jelentős része elmarad Baranyában, amelyeket mégis megtartottak azokat rövidebb programmal, zárt helyben vezényelték le. Mindemellett folyamatosan törölték el a sporteseményeket, nem indultak távolsági buszok. 

Majd elérkezett március 16-a, amikor már arról írtunk, hogy ugyan a Misinán 20 centis hó uralkodik, az időjárás már enyhült, és az utak is járhatók már, és hamarosan plusz 15 fok köszönt be térségünkben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában